Raak jij ook altijd lichtelijk in paniek als de vakantie al weer bijna voor de deur staat? Vakantie betekent dat alle vaste ritme weg valt, alle structuur van school. Voor sommige kinderen is dat heel fijn, omdat het betekent dat ook de druk van school weg valt: even niet meer mee moeten draaien in een systeem waar ze niet helemaal lekker in passen. Maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk draaien we wรฉl allemaal heel goed op dat vaste ritme.
ย 
Denk vandaag nog na over hoe je het gaat aanpakken deze vakantie. Zorgt dat je alles van tevoren in huis haalt, zodat je de deur niet uit hoeft. Plan je eten en activiteiten, doe je boodschappen vooraf. Het vraagt wat voorbereidingstijd, maar het is het waard!
Om je te helpen de vakantie door te komen vind je hier onder acht tips die een goede basis zijn om de vakantie zonder kleerscheuren door te komen. Echt, probeer ze eens alle acht en merk het verschil!
ย 
๐Ÿญ. ๐—›๐—ผ๐˜‚ ๐˜‡๐—ผ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐—บ๐—ผ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐˜€๐˜๐—ฟ๐˜‚๐—ฐ๐˜๐˜‚๐˜‚๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ผ๐—ผ๐—น ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป
De structuur hรจ, de precieze tijd hoeft heus niet. Dus sta op een vaste tijd op (mag best iets later), ga op een bepaalde tijd fruit eten, lunchen en plan โ€˜vrije tijdโ€™ in. En leg je kind gewoon op tijd op bed.
ย 
๐Ÿฎ. ๐—ฃ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ถ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ด ๐—ท๐—ฒ ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ด๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ต๐—ฒ๐˜๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ถ๐˜๐—บ๐—ฒ ๐—ถ๐—ป
Knutselen doe je bijvoorbeeld iedere dag na de lunch tussen 13 en 15 uur. Of klusjes in en om huis tussen 10 en 11. Hoe gevulder je planning, hoe minder gedoe. Dat betekent niet dat je alles vol moet stampen met activiteiten. Het betekent wel dat je geen โ€˜loze tijdโ€™ hebt, geen gaten in de planning.
ย 
๐Ÿฏ. ๐—š๐—ฒ๐—ฏ๐—ฟ๐˜‚๐—ถ๐—ธ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฏ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ
Als je nog niet werkt met een planbord, doe dat dan deze week wel. Als je nog niet weet wat je gaat doen, zet dat er dan ook op! En spreek de week ook vooraf met je kind door. Aan het begin van de week, aan het begin van de dag, ieder uur bij iedere wisseling van activiteiten als je kind dat nodig heeft. Je weet pas dat je kind echt genoeg houvast heeft als hij โ€˜jahaaaaโ€™ zegt als je het hem wรฉรฉr wil vertellen.
ย 
๐Ÿฐ. ๐—ž๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ ๐Ÿญ ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜‚๐—ถ๐˜ ๐˜„๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐˜„๐—ถ๐—น ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ ๐—ผ๐—ฒ๐—ณ๐—ฒ๐—ป๐˜
Dat hoeft je kind zelf niet te weten. Bijvoorbeeld werken aan fijne motoriek, woordenschat, werken aan meer eten uitproberen, of leren ontprikkelen. Verzin daar je activiteiten omheen. Als je kiest voor motoriek, dan kun je bijvoorbeeld kralensnoeren gaan rijgen met kleine kraaltjes, of met hรฉle kleine potloodjes tekenen. Als je kiest voor meer eten uitproberen, dan kun je eetbaar slijm maken, of knutselen met etenswaren. Het is wel belangrijk dat die activiteiten altijd een beetje los staan van het daadwerkelijke doel zelf: dwingen is nooit een goed idee! Zeker bij eten is dat zo: je wil eten niet dwingen (tenzij op doktersvoorschrift). Maar je kunt er wel een spelletje van maken: durf jij aan deze appel te likken? En aan deze mandarijn? En aan deze paprika? (Hier werkt het woord โ€˜challengeโ€™ als een tierelier. Je kunt het zelfs filmen zodat je kind zich een echte BYโ€™er voelt โ€“ een Bekende YouTuber.)
ย 
๐Ÿฑ. ๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ด๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ถ๐—ท๐˜€๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฒ ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป
Deel ze op in vier categorieรซn: korte en lange activiteiten, binnen en buiten. Schrijf iedere activiteit op een gekleurd blaadje, รฉรฉn kleur per categorie. Dus groen voor lange activiteiten buiten, blauw voor kort binnen et cetera. Bepaal vooraf hoe lang een activiteit duurt: bijvoorbeeld 5 minuten of 15, of een uur.
Spreek met je kind af dat wanneer hij zich verveelt, hij een briefje mag pakken in de kleur die jij aan geeft. Hij mรณet dan eerst die activiteit doen, minimaal de tijd die er op het papiertje staat. Zet een timer naast je kind.
Voor die activiteiten kun je van alles verzinnen, van strips lezen tot LEGO bouwen en van verfafdrukken maken tot stampen in plassen en pompoenlampionnen maken. Wees creatief en doe er ook wat geks tussen, zodat het voor je kind leuk en spannend blijft. Bijvoorbeeld picknicken in de woonkamer, een spookhuis van je slaapkamer maken of chips als lunch.
ย 
๐Ÿฒ. ๐—ฃ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐˜๐—บ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ
Rustmomenten overdag zorgen er voor dat je spanning niet opbouwt. Leer je kind dat ook. De vakantie is een prima moment om daar mee te oefenen! Ga dieren nadoen (kinder yogahoudingen), ballonnen opblazen (ademhalingstechnieken) of luister korte verhaaltjes (kinder ontspanningsmeditaties).
ย 
๐Ÿณ. ๐—˜๐—ป ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ท๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ
Als je net als ik de vakanties zwaarder vindt dan de gewone schoolweken, besef dan dat je niet de enige bent. Plan iedere dag iets in waardoor je zelf ook even kunt gaan rusten. Een thuisbioscoopje, of een stripslezenindetafeltentuurtje. Zet een kop thee, pak een tijdschrift en ga in je slaapkamer zitten, uit het zicht. Lak je nagels. Luister een podcast. Doe een powernap.
ย 
Iedere maand heb ik een maandkalender volgens een bepaald thema. Deze maand is dat regels en grenzen, en daar staat ook de opdracht op om samen met je kind ๐—ป๐˜‚๐—บ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐˜๐—ฒ ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป: ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น๐˜€ ๐—ผ๐—ฝ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป. Samen regels bedenken en kijken wat voor iedereen werkt kan alle familieleden veel voldoening geven. Het verhoogt ook de kans dat de regels nageleefd worden en dat jij dus minder politieagent hoeft te spelen. Plus: je oefent met je kind in het kijken vanuit andermans perspectief, en het meenemen van andermans wensen. Dubbel helpend dus.
ย 
Mocht je de kalender nog niet hebben, die is te downloaden op Facebook en je vindt ‘m gewoon bij de afbeeldingen. Wil je de bijbehorende opdrachten ook ontvangen, stuur dan even een berichtje, dan zorg ik er voor dat je ze krijgt.
ย 
๐˜ž๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ถ ๐˜ซ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต๐˜ช๐˜ฑ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ?