Autistische burn-out bij volwassenen

Herken je jezelf misschien in één van deze dingen:

Moe, moe, moe...

De wekker gaat en je bent moe. Moe, moe, moe, en de dag moet nog beginnen. Je trekt de deken nog een keer over je hoofd en vraagt je af hoe je deze dag nu weer door moet komen… De vermoeidheid is niet alleen maar fysiek, maar ook mentaal. Je voelt je futloos en leeggezogen. 

Koken, wa's da?

Je staat voor de koelkast maar hebt geen idee wat je kunt maken. Koken lukt alleen met een duidelijk recept – instructies opvolgen lukt nog net, maar oh wee als er een ingrediënt mist. Verder dan je standaard recepten kom je al weken niet meer. En dat is met meer dingen zo – alles wat je vroeger gewoon kon kost je veel meer moeite. 

Je kunt niks meer hebben

Geluid, licht, andere mensen – je trekt het gewoon veel minder dan eerst. Je was al sensitief, maar nu komt alles helemaal ongefilterd binnen. En dat maakt de hele boel alleen nog maar erger. Je wil alleen maar weg, weg, weg. 

Je lontje wordt korter

Je snauwt steeds makkelijker en je gezicht staat steeds vaker op onweer. Je kunt je vaak nog maar net beheersen – maar je bent steeds vaker geïrriteerd en kortaf. Je vindt jezelf ook helemaal niet leuk meer. Waar is die leuke persoon gebleven die je eigenlijk van binnen bent?

Sleutels al weer kwijt

Je vergeet de simpelste dingen. Sleutels, afspraken, waarom je naar boven liep… Je vraagt je soms serieus af of je Alzheimer hebt, en het maakt je onrustig en angstig. Kon je er lekker bij hebben, je voelde je al zo fantastisch…

Vage klachten

Je merkt dat je steeds meer vage én serieuze klachten krijgt. Onverklaarbare spierpijnen in je benen, buikpijn en misselijkheid, migraine achtige hoofdpijn, een ontregelde cyclus, lage rugpijn. Een piep in je oren, dubbel zien. Misschien zelfs uitval van ledematen, epileptische aanvallen of flauw vallen. Je bloedwaardes lijken in orde en ze kunnen niet echt iets vinden, maar je voelt toch echt wat je voelt. Je hebt het idee dat het alleen maar erger wordt – ga je straks helemaal uitvallen?

Als het zo door gaat, hoeft het niet van jou

Je hebt zo hard geknokt om overeind te blijven, dat niet alleen je batterij maar ook je reservebatterij volledig leeg is. Je snakt naar rust, naar meer energie, naar weer léven.

Je sluit je onbewust af voor alle emoties en prikkels. En dus sta je ook niet meer in contact met anderen of met jezelf. Je voelt je vervreemd en afgesneden van de wereld. Je wordt steeds vaker neerslachtig en door de vermoeidheid leef je alleen nog voor de dingen die je buitenshuis moet. Binnenshuis zonder anderen om je heen, wanneer je maskers af mogen, worden je klachten pas echt duidelijk. 

Zo wil je niet verder, maar je weet niet waar je moet beginnen en eerlijk? Je hebt er eigenlijk ook geen energie voor. 

Laat mij je helpen om grip te krijgen op je autistische burn-out!

Herstelplan

In een herstelplan kijken we naar de verschillende stappen die er nodig zijn om uit een autistische burn-out te komen. Het gaat dan niet om (gedrags)therapie, maar echt om het doorbreken van het stress systeem. Je hoeft er dus niet voor te praten.

In een herstelplan staan ontspanning, slaap, voeding, beweging en ondersteuning met supplementen centraal. Jij houdt daarbij zelf de controle over hoe snel je gaat en wat je wel en niet wil en kunt doen. We volgen altijd jouw tempo.

Het herstelplan is heel sterk gericht op het ‘op orde brengen’ van je lichaamssystemen. Door bepaalde voeding en beweging en het aanvullen van tekorten die ontstaan zijn in je lijf, ondersteun je je lijf en je brein zodat je weer kunt gaan functioneren. 

Naast of na het herstelplan is het ook nodig om aan de slag te gaan met het goed leren aanvoelen en aangeven van je eigen grenzen. Dat doe ik meestal niet zelf, maar ik kan je doorverwijzen naar een coach die bij jou past. 

 

Ja, ik wil ondersteuning bij mijn herstel!

Het herstelplan

Een herstelplan maken en begeleiden bij een burn-out is een heel traject. Je bent niet van de ene op de andere dag in een burn-out geraakt. En het is dus ook niet van de ene op de andere dag voorbij.

Niet iedereen heeft even veel begeleiding nodig. Maar er zijn wel een aantal stappen die je moet doorlopen om echt tot een goed herstel te kúnnen komen. Daarom heb ik een basistraject samengesteld waarin we deze stappen samen aan gaan. 

We maken altijd vooraf kennis om te kijken of er een klik is en of jouw vraag past bij wat ik kan bieden.

Begeleiding is Nijmegen of online. In sommige gevallen begeleid ik via een combinatie van mails of appjes en persoonlijke video’s die je op je eigen moment kunt bekijken. 

 

Jouw investering

In tijd:

  • Kennismaking en intake 
  • 10 sessies waarin we samen aan de slag gaan, verspreid over 24 weken of langer; jij geeft het tempo aan
  • Tussentijds oefeningen, opdrachten, video’s en vragenlijsten 

In geld:

  • €1.097 of vier termijnen van €275 of 11 termijnen van €100. 
  • Ben je aanvullend verzekerd? Dan is het traject misschien deels vergoedbaar. Neem even contact op voor de details. 
  • Heb je meer sessies nodig? Dan overleggen we daar over. Volg je het traject, dan kun je losse sessie bijboeken tegen een gereduceerd tarief. 
  • Supplementen zijn niet inbegrepen bij het traject. Supplementen zijn bijna altijd wel nodig om tekorten aan te vullen. Reken daarvoor tussen de 20-50 euro per maand, afhankelijk van de fase waarin je zit. Ik verdien daar trouwens verder niets aan.

Nog niet klaar voor begeleiding, of twijfel je nog?

Schrijf je dan in op de wachtlijst voor de informatiereeks over autistische burn-out.

Wat anderen er over zeggen

“Ik was wanhopig en ook wel sceptisch na al die maanden thuis zitten. Maar echt, wát een verschil nu al na die paar weken!! Ik heb geen spierpijn meer en meer energie. Ik weet dat we er echt nog niet zijn, maar het werkt blijkbaar, dus er zit eindelijk beweging in nu. (letterlijk en figuurlijk, haha)”

Liesbeth

“Wat fijn dat er zo veel ruimte zit in het plan en dat je de verantwoordelijkheid echt bij [dochter] legt. Daardoor kan ik het ook beter los laten en weet ik zeker dat ik niet weer extra druk op leg. Echt heel fijn!”

Pien

Veel gestelde vragen

Hoe ziet het programma er uit?

Allereerst hebben we een online checkgesprekje  van ongeveer een half uurtje. Daarin bespreken we samen wat de klachten zijn en wat je wil bereiken. 

Als je daar een goed gevoel bij hebt, plannen we een intake van ongeveer 90 minuten waarin ik doorvraag op alle klachten. Zo maken we samen een tijdlijn en krijgen we in beeld wat er precies speelt. 

Ik werk vervolgens uit waar in het lijf en brein het scheef loopt, en maak een plan om dat te herstellen. Van daar uit starten we met het traject. In het begin doen we dat heel rustig aan.

Na een aantal weken check ik hoe het er voor staat. Als er een stap ‘klaar’ is, gaan we door naar de volgende stap en hebben we weer een afspraak. Ook dan krijg je weer een mail met jouw persoonlijke aanpak, en die bespreken we. Zo gaan we door totdat alle stappen zijn afgerond. 

Het traject bestaat uit tien stappen (en dus tien afspraken), maar tussendoor krijg je van mij ook opdrachten, video’s of vragenlijsten mee. We kijken daarbij altijd wat voor jou of je kind haalbaar is. 

Aan het einde hebben we een eindgesprek. Hoe gaat het, wat heb je nog nodig en wat ga je doen om niet terug te vallen? 

Zit er ook therapie in het programma?

Nee, in het programma zit geen therapie. Het is wel aan te bevelen om na het traject met een coach of therapeut een plan te maken om terugval te voorkomen en je grenzen goed aan te leren voelen en aangeven. Ik kan je eventueel helpen bij het zoeken van een geschikte coach. 

Kan ik ook een losse sessie boeken?

Nee, dat is niet mogelijk. De reden daarvoor is dat het programma juist ontwikkeld is om je echt verder te helpen. Dat kan niet met losse sessies. 

Kan ik in termijnen betalen?

Ja hoor. Je kunt betalen in vier termijnen van €275 of 11 keer €100. Lukt dat ook niet, laat het dan even weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Wordt het programma vergoed?

Een deel van het programma wordt mogelijk vergoed via je aanvullende zorgverzekering omdat er voor voeding, beweging en stress gewerkt wordt vanuit de orthomoleculaire therapie. Het hangt af van welke verzekering je hebt. Neem even contact met me op als je dit wil, dan stuur ik je een overzichtje toe van de vergoedingen in 2024.

Ik vind het wel een grote investering.

Dat snap ik! Stel jezelf altijd de vraag: wat kost het me als ik het niet doe? Aan energie, frustratie, minder werkuren en een ongelukkig leven? Die afweging kun jij alleen maken.

Waar baseer je je op?

Ik heb een Post-HBO achtergrond in medische en psychosociale basiskennis, een vierjarige HBO-opleiding orthomoleculaire therapie, ben opgeleid als leefstijlcoach en ik heb een een MSc in gedragsverandering. Daarnaast ben ik lid van de beroepsvereniging MBOG, de hoogste standaard voor onze beroepsgroep. En natuurlijk volg ik de neuropsychologische wetenschappelijke ontwikkelingen op wekelijkse basis. Ik heb gewerkt met bijzondere doelgroepen als coach en trainer van mensen met een psychosociale beperking. Ook werkte ik bij de gemeente als beleidscoördinator voor de daklozenopvang, beschermd wonen en multiprobleemhuishoudens. Ten slotte werk ik nauw samen met specialisten op de verschillende onderdelen zoals stress, slaap en beweging.

Ik heb al begeleiding, wat is het verschil met wat jij doet?

Het herstelplan zorgt er voor dat de biologische basis van je lijf en je brein op orde komt. Zo kan andere therapie en begeleiding beter aan slaan. Want als je nog in een chronische overprikkeling of stress cyclus zit, heb je simpelweg niet de energie maar ook niet de ruimte in je hoofd om te leren.

Zit je ook in een medisch traject? Dan overleggen we wat handig en helpend is. 

 

Mijn kind heeft/ik heb geen officiële diagnose.

Geen probleem, ik werk onafhankelijk. dat betekent dat een officiële diagnose niet nodig is voor begeleiding. 

Ik/mijn kind heeft ook medische problemen, wat nu?

Neem gewoon even contact op, dan overleggen we. Samenwerking met de arts of psychiater is geen enkel probleem, dat kunnen we passend maken.

Problemen die vaak samen hangen met een langdurige autistische burnout zijn fibromyalgie, depressie, angststoornissen en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME). In het herstelplan kunnen we deze klachten sowieso meenemen. Reken dan wel op een langer traject.

Help, ik ben verhinderd

Voor elke sessie reserveer ik tijd. Als je een afspraak onverhoopt af moet zeggen, kan je dat zonder problemen tot 48 uur voor de afspraak doen. Als je dit niet binnen 48 uur doet of je jouw afspraak mist, zal ik mijn tijd in rekening brengen.

Ik wacht niet langer en schrijf me in voor het herstelplan!