Afgelopen week gaf ik weer uitleg aan ouders over stress bij hun kind met autisme. Stress is één van de cruciale dingen die er voor zorgen dat je kind met autisme zich moeilijker ontwikkelt dan andere kinderen.

Er is veel onderzoek gedaan naar stress en hersenontwikkeling. Kort gezegd: het zorgt er voor dat je hyperalert wordt (en dus nóg meer prikkels gaat opvangen), dat je leervermogen geremd wordt en dat veel processen in je lijf afgeremd worden, zoals je groei en je spijsvertering.

Zeker langdurige stress door overprikkeling of trauma zorgt er voor dat je op latere leeftijd echt problemen krijgt. Angsten en depressies komen bij volwassenen die als kind veel stress hebben gehad vele malen meer voor dan anders.

Ik ga met ouders daarom ook altijd in op manieren om die stress zo veel mogelijk naar beneden te krijgen. Ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga kunnen daarbij heel behulpzaam zijn.

 

Ik was benieuwd of er ook uitgebreider onderzoek gedaan was naar deze manieren van ontspanning specifiek bij autisme. En ja hoor: hoewel het onderzoek niet heel uitgebreid is en wetenschappelijk gezien niet van het kwalitatief hoogste niveau, is het er wel.

De meeste onderzoeken zijn met kleine groepjes proefpersonen gedaan, vaak zonder controlegroep, en het was niet altijd even goed toepasbaar ‘in de echte wereld’.

 

Maar wat bijzonder was: de onderzoeken toonden bijna allemaal aan dat er sprake was van positieve effecten op hoe de kinderen en volwassenen hun autisme beleefden.

 

Wat er gemeten werd, was het effect van meditatie en yoga op spraak, sociaal contact, bewust worden van gedachten en van het lichaam, op gezondheidsbeleving en gedrag.

Er werd géén verandering opgemerkt in spraak. Op alle andere gebieden merkten de proefpersonen gemiddeld een positief effect. Ze gaven bijvoorbeeld aan minder te piekeren, minder lichaamsspanning te voelen, vanuit meer rust contact te kunnen maken met anderen en beter stil te kunnen zitten (minder lichaamsonrust). Dat alles zorgde voor een fijner contact binnen het gezin en gemakkelijkere omgang met sociale contacten.

 

Met een beetje nuchter boerenverstand kun je zeggen: ja hee, logisch toch? Als je je lichaam en je gedachten bewust leert te ontspannen, helpt je dat in tijden van stress.

 

Er is ook in Nederland en België autismevriendelijke yoga en meditatie, dus heb je interesse, ga dan zeker even op onderzoek uit.

In de tussentijd gaat hier iedere avond voor het slapen gaan een kinder ademmeditatie aan. En weet je wat? Hij helpt mij ook…

 

 

  • Semple RJ. Review: Yoga and mindfulness for youth with autism spectrum disorder: review of the current evidence. Child Adolesc Ment Health. 2019 Feb;24(1):12-18.
  • Sequeira S, Ahmed M. Meditation as a potential therapy for autism: a review. Autism Res Treat. 2012;2012:835847. doi: 10.1155/2012/835847. Epub 2012 Jun 4.
  • Sotoodeh MS, Arabameri E, Panahibakhsh M, Kheiroddin F, Mirdoozandeh H, Ghanizadeh A. Effectiveness of yoga training program on the severity of autism. Complement Ther Clin Pract. 2017 Aug;28:47-53.