Autistische burn-out bij kinderen en tieners

Een autistische burn-out? Bij een kind of tiener?

Ja, helaas, dat kan. En het komt vaker voor dan je denkt.

Ieder kind zal proberen te voldoen aan wat de buitenwereld van hem of haar vraagt. Maar wat nu als je méér sensaties en details opvangt en moet verwerken, wanneer je diep voelt maar dat moeilijker kunt uiten, en je meer moeite hebt met schakelen? En je dan ook nog krampachtig probeert alles goed te doen omdat je bang bent voor commentaar of om te falen? Dan word je dus ook snel overvraagd, terwijl je knetter hard je best doet. En dat is een recept voor een autistische burn-out. 

Support

Een autistische burn-out is aan de ene kant een grote vraag van de wereld op het kind, en aan de andere kant het ontbreken van de juiste support voor datzelfde kind. Dat betekent een constante overvraging. Het betekent ook dat er uiteindelijk meer nodig is dan alleen herstel. Je zult ook iets moeten doen aan de steun voor en vraag aan je kind om terugval te voorkomen.

Schooluitval

Een autistische burn-out is de tweede oorzaak van langdurig schooluitval bij autisme. Een autistische burn-out kent drie fases van heftigheid, die allemaal een andere aanpak vragen. Bij de heftigste fase kan het herstel maanden en soms zelfs jaren duren, als je niet ingrijpt. 

Waaraan herken je een autistische burn-out bij je kind?

Moe, moe, moe

(Soms extreme) vermoeidheid en futloosheid. In een enkel geval juist extreme drukte als je kind zichzelf ‘overschreeuwt’. 

Somberheid, angsten en depressies

Somber zijn en depressief komt veel voor – tot op het suïcidale af. Ook verergeren angsten vaak tijdens een burnout. 

Alledaagse dingen kosten moeite

Aankleden, opruimen, douchen – de simpelste dingen kosten moeite en energie. Ook het wisselen tussen taken gaat moeilijker. 

Verlies van vaardigheden

Je kind verliest soms vaardigheden die het eerst wel had. Je kind plast bijvoorbeeld weer in bed of verliest tijdelijk het vermogen om te praten. 

Je kind 'wordt autistischer'

Je kind heeft minder het vermogen om zich aan te passen aan de buitenwereld, waardoor het autisme beter zichbaar is. Bijvoorbeeld behoefte aan structuur, tics en stims. 

Meer heftige emoties

Meltdowns en shutdowns verergeren en je kind wordt sneller emotioneel getriggerd.

Waarmee kan ik je helpen?

Herstelplan

In een herstelplan kijken we naar de verschillende stappen die er nodig zijn om uit een autistische burn-out te komen. Het gaat dan niet om therapie, maar echt om het doorbreken van het stress systeem. Je hoeft er dus niet voor te praten.

In een herstelplan staan ontspanning, slaap, voeding, beweging en ondersteuning met supplementen centraal. Jij houdt daarbij zelf de controle over hoe snel je gaat en wat je wel en niet wil en kunt doen. We volgen altijd jouw tempo.

Het herstelplan is heel sterk gericht op het ‘op orde brengen’ van je lichaamssystemen. Door bepaalde voeding en beweging en het aanvullen van tekorten die ontstaan zijn in je lijf, ondersteun je je lijf en je brein zodat je weer kunt gaan functioneren. 

Naast of na het herstelplan is het ook nodig om aan de slag te gaan met het goed leren aanvoelen en aangeven van je eigen grenzen. Dat doe ik meestal niet zelf, maar ik kan je doorverwijzen naar een coach die bij jou (of je kind) past. 

Let op…

Dit traject heeft alleen maar zin wanneer je óf nog volledige zeggenschap hebt over wat je kind eet en doet, óf wanneer je kind zelf gemotiveerd is tot behandeling. Praten over moeilijke dingen is niet nodig, maar wanneer je een tegendraadse tiener in huis hebt of je kind bijvoorbeeld een heftige vorm van PDA heeft, wordt behandeling heel moeilijk. 

Ja, ik wil ondersteuning bij het herstel van mijn kind

Het herstelplan

Een herstelplan maken en begeleiden bij een burn-out is een heel traject. Je kind is niet van de ene op de andere dag in een burn-out geraakt. En het is dus ook niet van de ene op de andere dag voorbij.

Niet iedereen heeft even veel begeleiding nodig. Maar er zijn wel een aantal stappen die je moet doorlopen om echt tot een goed herstel te kúnnen komen. Daarom heb ik er een basispakket aan begeleiding waar die basis stappen in zitten.

We maken altijd vooraf kennis om te kijken of er een klik is en of jouw vraag past bij wat ik kan bieden.

Begeleiding is Nijmegen of online. In sommige gevallen begeleid ik via een combinatie van appjes en persoonlijke video’s die je op je eigen moment kunt bekijken. 

 

De investering

In tijd:

  • Kennismaking en intake 
  • 10 sessies waarin we samen aan de slag gaan, verspreid over 24 weken of langer; je kind geeft het tempo aan
  • Tussentijds oefeningen, opdrachten, video’s en vragenlijsten 

In geld:

  • €1.097 of vier termijnen van €275 of 11 termijnen van €100. 
  • Ben je aanvullend verzekerd? Dan is het traject misschien deels vergoedbaar. Neem even contact op voor de details. 
  • Heb je meer sessies nodig? Dan overleggen we daar over. Volg je het traject, dan kun je losse sessie bijboeken tegen een gereduceerd tarief. 
  • Supplementen zijn niet inbegrepen bij het traject. Supplementen zijn bijna altijd wel nodig om tekorten aan te vullen. Reken daarvoor tussen de 20-50 euro per maand, afhankelijk van de fase waarin je zit. Ik verdien daar trouwens verder niets aan.

Wat anderen er over zeggen

“Ik was wanhopig en ook wel sceptisch na al die maanden thuis zitten. Maar echt, wát een verschil nu al na die paar weken!! Ik heb geen spierpijn meer en meer energie. Ik weet dat we er echt nog niet zijn, maar het werkt blijkbaar, dus er zit eindelijk beweging in nu. (letterlijk en figuurlijk, haha)”

Liesbeth

“Wat fijn dat er zo veel ruimte zit in het plan en dat je de verantwoordelijkheid echt bij [dochter] legt. Daardoor kan ik het ook beter los laten en weet ik zeker dat ik niet weer extra druk op leg. Echt heel fijn!”

Pien

Veel gestelde vragen

Hoe ziet het programma er uit?

Allereerst hebben we een online checkgesprekje  van ongeveer een half uurtje. Daarin bespreken we samen wat de klachten zijn en wat je wil bereiken. 

Als je daar een goed gevoel bij hebt, plannen we een intake van ongeveer 90 minuten waarin ik doorvraag op alle klachten. Zo maken we samen een tijdlijn en krijgen we in beeld wat er precies speelt. 

Ik werk vervolgens uit waar in het lijf en brein het scheef loopt, en maak een plan om dat te herstellen. Van daar uit starten we met het traject. In het begin doen we dat heel rustig aan.

Na een aantal weken check ik hoe het er voor staat. Als er een stap ‘klaar’ is, gaan we door naar de volgende stap en hebben we weer een afspraak. Ook dan krijg je weer een mail met jouw persoonlijke aanpak, en die bespreken we. Zo gaan we door totdat alle stappen zijn afgerond. 

Het traject bestaat uit tien stappen (en dus tien afspraken), maar tussendoor krijg je van mij ook opdrachten, video’s of vragenlijsten mee. We kijken daarbij altijd wat voor jou of je kind haalbaar is. 

Aan het einde hebben we een eindgesprek. Hoe gaat het, wat heb je nog nodig en wat ga je doen om niet terug te vallen? 

Zit er ook therapie in het programma?

Nee, in het programma zit geen therapie. Het is wel aan te bevelen om na het traject met een coach of therapeut een plan te maken om terugval te voorkomen en je grenzen goed aan te leren voelen en aangeven. Ik kan je eventueel helpen bij het zoeken van een geschikte coach. 

Kan ik ook een losse sessie boeken?

Nee, dat is niet mogelijk. De reden daarvoor is dat het programma juist ontwikkeld is om je echt verder te helpen. Dat kan niet met losse sessies. 

Kan ik in termijnen betalen?

Ja hoor. Je kunt betalen in vier termijnen van €275 of 11 keer €100. Lukt dat ook niet, laat het dan even weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Wordt het programma vergoed?

Een deel van het programma wordt mogelijk vergoed via je aanvullende zorgverzekering omdat er voor voeding, beweging en stress gewerkt wordt vanuit de orthomoleculaire therapie. Het hangt af van welke verzekering je hebt. Neem even contact met me op als je dit wil, dan stuur ik je een overzichtje toe van de vergoedingen in 2024.

Ik vind het wel een grote investering.

Dat snap ik! Stel jezelf altijd de vraag: wat kost het me als ik het niet doe? Aan energie, frustratie, minder werkuren en een ongelukkig kind? Die afweging kun jij alleen maken.

Waar baseer je je op?

Ik heb een Post-HBO achtergrond in medische en psychosociale basiskennis, een vierjarige HBO-opleiding orthomoleculaire therapie, ben opgeleid als leefstijlcoach en ik heb een een MSc in gedragsverandering. Daarnaast ben ik lid van de beroepsvereniging MBOG, de hoogste standaard voor onze beroepsgroep. En natuurlijk volg ik de neuropsychologische wetenschappelijke ontwikkelingen op wekelijkse basis. Ik heb gewerkt met bijzondere doelgroepen als coach en trainer van mensen met een psychosociale beperking. Ook werkte ik bij de gemeente als beleidscoördinator voor de daklozenopvang, beschermd wonen en multiprobleemhuishoudens. Ten slotte werk ik nauw samen met specialisten op de verschillende onderdelen zoals stress, slaap en beweging.

Ik heb al begeleiding, wat is het verschil met wat jij doet?

Het herstelplan zorgt er voor dat de biologische basis van je lijf en je brein op orde komt. Zo kan andere therapie en begeleiding beter aan slaan. Want als je nog in een chronische overprikkeling of stress cyclus zit, heb je simpelweg niet de energie maar ook niet de ruimte in je hoofd om te leren.

Zit je ook in een medisch traject? Dan overleggen we wat handig en helpend is.  

Mijn kind heeft/ik heb geen officiële diagnose.

Geen probleem, ik werk onafhankelijk. dat betekent dat een officiële diagnose niet nodig is voor begeleiding. 

Ik/mijn kind heeft ook medische problemen, wat nu?

Neem gewoon even contact op, dan overleggen we. Samenwerking met de arts of psychiater is geen enkel probleem, dat kunnen we passend maken.

Problemen die vaak samen hangen met een langdurige autistische burnout zijn fibromyalgie, depressie, angststoornissen en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME). In het herstelplan kunnen we deze klachten sowieso meenemen. Reken dan wel op een langer traject.

Help, ik ben verhinderd

Voor elke sessie reserveer ik tijd. Als je een afspraak onverhoopt af moet zeggen, kan je dat zonder problemen tot 48 uur voor de afspraak doen. Als je dit niet binnen 48 uur doet of je jouw afspraak mist, zal ik mijn tijd in rekening brengen.

Ik wacht niet langer en schrijf me in voor het herstelplan!