“AU!!!! DAT. DOET. PIJN!!!!!”

Iedere keer opnieuw moet ik me inhouden om niet hardop te zuchten en met mijn ogen te rollen. Iedere keer moet ik me even bedenken dat het écht is, de pijn die mijn dochter voelt bij het haren kammen, aankleden of knuffelen.

 

Kinderen met autisme kunnen – kúnnen – gevoeliger zijn op pijn. (Ze kunnen er juist ook ongevoeliger voor zijn, maar dat is weer een ander verhaal.)

Een veel gevoeliger pijnsysteem heeft alles te maken met adrenaline: stress dus.

 

Stress

Veel kinderen met autisme hebben last van langdurige en chronische stress. Die stress komt vanuit de andere manier waarop hun brein gevormd is. Die zorgt er voor dat de wereld lastiger te begrijpen is en vaak onvoorspelbaar is. Dat zorgt voor een constante spanning in brein en lijf, waardoor steeds opnieuw adrenaline aangemaakt wordt.

En die adrenaline, die is een grote boosdoener in het lichaam van onze kinderen.

 

Wat adrenaline doet – en het voert te ver om hier uitgebreid uit te leggen hoe – rooft voedingsstoffen weg die nodig zijn voor de aanmaak van een specifieke stof in ons lichaam: serotonine. Dus: veel stress = veel adrenaline = weinig serotonine = klachten.

 

Misschien ken je die stof wel: serotonine is een neurotranmsmitter (boodschapperstof) en hormoon dat er voor zorgt dat we onszelf prettig voelen – een ‘gelukshormoon’, zogezegd. Als je depressief bent, geeft een arts of psychiater ook vaak eerst een medicijn dat werkt op de aanwezigheid van serotonine in je lichaam.

 

Maar serotonine heeft nog meer functies in je lijf.

 

Serotonine

Serotonine is namelijk ook mede verantwoordelijk (samen met een stof die we ‘Substance P’ noemen) voor hoe veel pijn je voelt bij een aanraking.

Als je te weinig serotonine in je lichaam hebt, ervaar je pijn bij aanrakingen die eigenlijk heel normaal zijn.

 

Serotonine is ook de stof die verantwoordelijk is voor je darmen; te weinig serotonine zorgt voor obstipatie. En serotonine wordt ook omgezet in melatonine – oftewel: te weinig ervan zorgt voor slaapproblemen. Plus: een tekort zorgt dus onder andere voor depressieve klachten.

 

Wat betekent dat?

Let dus op: als je kind een verhoogde pijngevoeligheid heeft, dan is hij of zij ook vatbaarder voor darmproblemen, slaapproblemen en depressies. Met de juiste begeleiding van een goede orthomoleculaire therapeut of kPNI-therapeut kun je vaak een heel eind komen in het helpen bij deze klachten.

 

En dat begint bij het tegen gaan van stress en spanning!

Wil je leren hoe je daar zelf thuis al mee aan de slag kunt?
Geef je dan nu nog op voor het BijzonderBrein traject: in module 3 leer je van alles over stress en spanning bij je kind met autisme en wat je daar zelf in kunt doen. Alleen in mei kun je nog aanhaken voor de kortingsprijs van 250 euro.

 

Is dat nog een stap te ver voor je?

Op woensdag 25 mei (Arnhem) en op woensdag 29 juni (Tiel) geef ik lezingen over wat er nodig is om thuis de beste basis voor je kind met autisme te maken. Tickets zijn maar 5 euro, dus daarvoor hoef je het niet te laten!

Opgeven kun je door een appje te sturen naar 06 1341 4598 met de tekst ‘lezing Arnhem 25 mei’ of ‘lezing Tiel 29 juni’. Je staat dan gelijk op de lijst!

 

Zie ik je daar?