“Zullen we nu aan je verslag gaan werken?”

“Wroaoaoaoah!!!!”

Enter kind-in boze-ineengedoken houding, vuisten gebald.

 

Het lijkt erop dat mijn zoon overprikkeld is. Althans, zo reageert hij wel. Maar na al die jaren weet ik dat ik dat eerst moet checken.

 

“Okee, ik ga je nu een paar vragen stellen die je met ja of nee moet beantwoorden.

Vraag 1: Heb je goed geslapen vannacht?”

“Nee!”

Ah, check. Hij kan dus minder aan, zijn prikkeldrempel ligt veel lager.

 

“Vraag 2: Heb je vanmorgen ontbeten?”

“Weet ik veel!?”

Aha, nou, dat is dus waarschijnlijk een ‘nee’. En daarmee heb ik gelijk het grootste pijnpunt te pakken.

 

“Okee, dit is wat we doen. Ik ga naar beneden en bak een ei voor je. Wil je een omelet of een dip-ei?”

“Omelet.”

“Kom je naar beneden of wil je het op je kamer opeten?”

“Op mijn kamer.”

 

Nadat zoonlief gegeten heeft, ga ik terug. “Zullen we aan je verslag gaan werken?” “Ja, fijn.”

 

Soms zijn het niet de prikkels van buitenaf die zorgen voor overprikkeling. Soms zijn het de prikkels van binnenuit. Interoceptie, oftewel lichaamsgevoel, is óók een zintuig dat overprikkeld of onderprikkeld kan raken. En veel kinderen met autisme herkennen die prikkel vaak niet.

 

Daar komt nog bij dat mijn zoon gevoelig is voor chagrijn als hij niet gegeten heeft – hij wordt echt hangry. (En ja, dat heeft ‘ie van zijn moeder.)

Een fatsoenlijke hoeveelheid vullend voedsel helpt dan om hem weer op de rit te krijgen.

 

Als je de tijd neemt om goed in kaart te brengen wat de triggers zijn bij jouw kind, dan helpt dat om die prikkelgevoeligheid onder controle te krijgen of om op tijd te kunnen schakelen zodat het niet uit de hand loopt.

Het is wat ik altijd roep: observeer je kind en schrijf het op. Daar start het mee!

 

Heb je een losse vraag over de prikkelgevoeligheid van je kind met autisme? Plan een meedenkgesprek in via bijzonderbrein.nl/meedenken

Prikkelgevoeligheid en stress staan centraal in module 3 van het BijzonderBrein programma. Wil je meer weten over het programma? Stuur een appje naar 06 1341 4598 met de tekst ‘Meer info over het programma’.