“Ja, wij vinden het ook jammer. Maar het bestuur vindt het geen prioriteit meer hebben, die kooklessen.”

De mentor van mijn zoon kijkt me aan. Ik weet het, het is de vooreindexamenklas en er wordt veel van de leerlingen verwacht dit jaar.

“Het was altijd best gezellig,” voegt hij er nog aan toe, “ze konden dan even bewegen.”

 

Ik geloof dat ik hem met grote ogen aan keer, want hij vroeg me wat ik er van vond.

“Ik vind de kooklessen één van de meest fantastische dingen hier op school,” zei ik, en telde op mijn vingers af. “Ze leren er nauwkeurig lezen, samenwerken en overleggen, plannen, uitvoeren, meten en wegen, tijd inschatten, volgordelijkheid van dingen. Ze leren dat fouten maken consequenties heeft, en dat dat niet erg is omdat je ook gewoon opnieuw kunt beginnen. Als je het een beetje leuk inkleedt leer je ze ook nog scheikunde, natuurkunde en biologie. En daar bovenop leren ze voor zichzelf zorgen – koken is een básisvaardigheid!”

 

De mentor keek me een beetje verwonderd aan, en schoot toen in de lach. “Goh, tja, zo had ik het nog niet bekeken…”

 

Wat ik zei meende ik uit de grond van mijn hart. Koken is niet alleen een basisvaardigheid voor je latere zelfstandige leven. Je leert er veel meer van dan alleen maar een maaltijd bereiden.

 

Met koken oefen je je executieve vaardigheden en je werkgeheugen. Je leert alles wat ik hier boven al zei, en je traint vooral het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor het plannen en uitvoeren van taken. (En in de tussentijd leer je je emoties de baas worden als er weer eens wat overkookt.) Dat komt je je hele leven van pas.

 

Wil je dus je kind helpen met het versterken van zijn plannings- en uitvoeringsvaardigheden, laat hem dan minstens één keer in de week koken. Laat hem eerst een paar keer meekijken en meesnijden/-wassen, en ga dan over op ‘echt’ koken. Schrijf vooraf een simpel recept he-le-maal uit (inclusief het vooraf klaar zetten) en blijf er bij om te helpen – maar alleen als je kind je vraagt om te helpen. Of koop een simpel autisme-kookboek.

Misschien moet je eerst starten met een broodje ei. Misschien met een fruitsalade. Maar het werkt!

 

Hier in huis is zoonlief beroemd om zijn Mac ’n Cheese. Wat vindt jouw kind het lekkerst?