“En misschien moet je hem maar gewoon de mist in laten gaan.”

De begeleider van mijn zoon keek me onderzoekend aan.

“Hoe voelt dat, als ik dat zo zeg?”
Ehmmm, nou, eerlijk? Alles, álles in mij verzette zich tegen haar idee om mijn zoon ’s ochtends niet meer wakker te maken voor school. Om hem zelf de verantwoordelijkheid te geven om zijn wekker te zetten en op tijd op school te zijn.

Het upke was net twaalf, en kwam verschrikkelijk moeilijk uit zijn bed, en ik moest hem constant aanjagen, en wat zouden ze wel niet van hem denken als hij steeds te laat op school kwam, en wat zouden ze wel niet van mij denken, ontaarde moeder die ik was als ik mijn zoon niet eens hielp!

 

Oeps. Dacht ik dat nu echt?

 

Bij de opvoeding van je kinderen draait het niet alleen om je kinderen. Het draait ook om jou. Je neemt heel je eigen verleden mee, al je eigen ideeën over opvoeden, hoe het er thuis vroeger aan toe ging, wat je graag zelf had gewild, patronen die je van jezelf niet ziet en al je eigen verlangens, frustraties en hoop.

 

En dat kan behoorlijk in de weg zitten.

 

We volgden haar advies op. We bereidden onze zoon voor, die compleet in paniek schoot. Tijdplanning is niet zijn sterkste punt, zeg maar.

Ik lichtte school in, vertelde dat we hier mee gingen oefenen en dat hij de komende weken waarschijnlijk te laat zou komen.

 

Op dag één was hij vijf minuten te laat op school. Vanaf dag twee ging het goed.

Geen gezeur, getrek en gejaag meer ’s ochtends. Niet meer het idee dat ik al een hele werkdag achter de rug had als hij eenmaal was vertrokken.

 

Ik weet dat dit verhaal niet voor veel kinderen geldt: juist die ochtendroutine is vaak een drama.

Je kind moet klaar zijn, écht klaar zijn voor de volgende stap.

Wat ik maar wil zeggen: geef ze ook de kans om te groeien en zelfstandig te worden. Betuttel niet te veel en durf ze ook fouten te laten maken en te laten onderzoeken waar hun eigen grens ligt.

Ga op je handen zitten. Nu wonen ze nog bij je thuis en is het veilig om dat te doen. Nu is de ‘schade’ als het mis gaat nog beperkt.

 

Soms help je door niet te helpen.