LTO-3 is een supplement dat door veel ouders gebruikt wordt om overprikkeling bij hun kind tegen te gaan. Bij veel kinderen lijkt het te werken, bij veel andere kinderen niet.

Er wordt me met regelmaat gevraagd of en waarom het werkt. Daarom heb ik het voor je op een rijtje gezet. Een wat technischer artikel, maar dan weet je wel wat je kind binnen krijgt!

LTO-3 bevat de volgende drie dingen:

 

๐—Ÿ-๐—ง๐—ต๐—ฒ๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ฒ

L-Theanine is het werkzame deel van groene thee. Je kunt het dus gewoon groene thee extract noemen! L-Theanine heeft twee werkingen die mogelijk zorgen voor meer rust en helderheid in je brein.

Allereerst is L-Theanine een concurrent van L-Glutamaat. GABA en glutamaat zijn twee belangrijke stoffen in je hersenen: GABA zorgt er voor dat je hersenen tot rust komen, en glutamaat zorgt er voor dat je hersenen juist actief worden. Maar een teveel aan glutamaat zorgt juist voor overprikkeling. Omdat L-Theanine de plek van glutamaat inneemt, worden je hersenen niet nรณg verder geprikkeld.

Daarnaast lijkt โ€“ maar de werking daarachter weten we niet precies โ€“ L-Theanine ook de โ€˜vertalingโ€™ van signalen in de zogenoemde dorsolaterale prefrontale cortex te verbeteren. En dรกt is nu net dat stuk in je brein dat zorgt voor het onderdrukken van bewegingsonrust, maar ook het plannen en uitvoeren van taken.

 

๐—ฉ๐—ถ๐˜€๐—ธ๐˜‚๐—ถ๐˜

De werking van viskuit โ€“ in welke vorm dan ook โ€“ zit โ€˜m in de Omega-3 die dit bevat. Over de werking van Omega-3 veturen schreef ik al eerder. Het is รฉรฉn van de eerste dingen die ik aanbeveel bij kinderen die leer- of gedragsproblemen hebben (of eerlijk gezegd: ik beveel het eigenlijk iedereen aan, want we krijgen er allemaal te weinig van binnen!).

Maar de vraag is of dit ook echt werkt. Omega-3 is namelijk het werkzame bestanddeel in visolie (of algenolie) en die werkt dus niet echt lekker als je een droog poeder hebt. Daarnaast moet je bij een goed Omega-3 supplement letten op hoe het verwerkt is. Visolie moet namelijk gezuiverd worden van de zware metalen die vaak helaas in de vis zitten die gebruikt wordt (we springen nu eenmaal niet zo zuinig om met onze oceanen). Ook moet de olie onder zuurstofloze omstandigheden verwerkt worden om te voorkomen dat de olie gaat โ€˜ontbindenโ€™. Dat alles is een duur proces. Een echt goede รฉn goedkope visolie bestaat dus helaas niet.

 

๐—•๐—น๐—ฎ๐˜‚๐˜„ ๐—š๐—น๐—ถ๐—ฑ๐—ธ๐—ฟ๐˜‚๐—ถ๐—ฑ

Blauw Glidkruid bevat een aantal zogenaamde flavanoรฏden. Flavanoรฏden zijn stofjes die omder andere beschermend werken op je cellen, maar ze doen ook andere dingen.

Een aantal van de flavanoรฏden in Blauw Glidkruid zijn zogenoemde allosterische modulatoren voor de GABA[A] receptor. ๐˜š๐˜ข๐˜บ ๐˜ธ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ต?!

Een allosterische modulator is een moeilijk woord voor een stof die op dezelfde receptor (ontvanger) kan aanhaken als een werkzame stof. Daarmee kan hij er voor zorgen dat de werking van dat stofje sterker is of juist minder is.

Zie het maar zo: je hebt een TV en die doet het alleen als je een ontvanger hebt die een signaal oppikt. Als dat signaal niet zo goed door komt, kun je er een versterker op zetten waardoor je TV doet wat hij moet doen. Zo werkt het ook met deze stoffen.

Deze stoffen werken als versterker op de GABA[A] receptor. Die GABA-receptor zorgt er voor dat prikkels worden afgeremd; hij zorgt er voor dat je rustig wordt en kunt slapen, bijvoorbeeld. Medicijnen zoals benzodiazepinen (Lorazepam, Oxazepam, Diazepam en andere rustgevers) werken op precies dezelfde manier: ook zij zijn allosterische modulatoren van de GABA[A] receptor.

Daarnaast bevat Glidkruid ook oroxyline A; een stof die er onder andere voor zorgt dat dopamine langer tussen de zenuwcellen aanwezig is. Dopamine is een boodschapperstof in de hersenen, die bij AD(H)D en autisme vaak niet in de goede hoeveelheid aanwezig is. Door de aanwezigheid van dopamine te stimuleren worden bij mensen zonder AD(H)D gestimuleerd, maar bij AD(H)D juist afgeremd. Dat zorgt dus voor rust.

 

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—บ๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜?

Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

  1. Je kind heeft geen glutamaatproblemen;
  2. Je kind heeft juist zo veel glutamaatproblemen dat een supplement niet genoeg is;
  3. Je hebt een slecht product te pakken;
  4. Je kind gebruikt medicijnen die de werking van het product tegen gaan;
  5. Je kind heeft problemen met de verwerking van het supplement in zijn darmen of de toevoer naar zijn brein;
  6. Je kind heeft andere tekorten aan voedingsstoffen, zodat de stoffen in het supplement ergens anders voor worden gebruikt omdat het ergens anders harder nodig is.

 

Wat ik er van vind?

Tja. LTO-3 lijkt een mooie tussenoplossing voor wanneer je geen medicijnen wil gebruiken, maar wel heel hard op zoek bent naar iets dat kan helpen tegen overprikkeling en meer rust in het hoofd van je kind. Het kan – net zoals een aantal andere supplementen! – de scherpe randjes er van af halen. Maar ik vind zelf dat er betere producten op de markt zijn, eerlijk gezegd.

En zoals bij alles is het geen echte, diepgaande oplossing. Als je daar aan wil werken, kom je er niet met alleen een pilletje.

(Zo kun je bij ASS heel goed mijn BijzonderBrein training voor ouders volgen, hint hint > https://bijzonderbrein.nl/informatie-voor-deelnemers_kort )

Wil je echt een goed advies over wat je kind aan voedingsstoffen nodig heeft, ga dan gewoon naar een expert toe met verstand van ASS/AD(H)D en voeding. Denk aan een orthomoleculair diรซtist of een orthomoleculair therapeut opgeleid volgens de kPNI-standaarden.

Je mag altijd contact opnemen voor een eerste advies of voor suggesties voor verdere hulp. Stuur me gerust een privรฉberichtje of een appje op 06 1341 4598.

 

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜ ๐—ถ๐—ธ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ป?

Ik ben geen fan van de merken die LTO-3 aanbieden. Ze zijn vooral gericht op geld verdienen, en niet zozeer op productzuiverheid of wetenschappelijk onderzoek naar wat รฉcht werkt. Voor de Omega-3 hoef je het in ieder geval niet te doen; daar zijn veel betere merken voor te vinden.

En een supplement is natuurlijk nooit een vervanging voor een gezond voedingspatroon.

Wil je wel LTO-3 proberen of gebruiken? Las dan na iedere zes weken gebruik minimaal รฉรฉn stopweek in en gebruik het bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie niet. Vooral Glidkruid kan een belasting zijn voor je lever en je bloedvaten, en je wil bijwerkingen voorkomen.