Vakantie… dat is vaak een periode is waarin personen met autisme óf tot rust komen (want school, werk, verwachtingen van buiten vallen weg), óf juist veel stress hebben (want alles loopt anders en de vaste structuur valt weg).

Nou heb ik vorig jaar voor een ander programma wat ik draaide (coaching voor ouders van kinderen met autisme) een extreem goede en concrete cursus vakantieplanning gemaakt. Om de onrust op te vangen, om te zorgen voor balans in prikkels & ontprikkelen, en om te zorgen dat ouders niet de hele dag de vraag krijgen “Wat kan ik doeoeoeoennn…?!”

Het grappige? Ik krijg dus regelmatig van ouders met ASS terug dat ze ‘m ook voor zichzelf super bruikbaar vinden! Uit die cursus heb ik vijf tips gepakt die ik ook uitwerk in die cursus, en die heel helpend zijn om vakantieperiodes goed door te komen.

Tip 1: Houd een ritme aan

Vaak ontbreekt er een ritme in de dagen. Terwijl juist ritme en structuur houvast geven in een periode waarin je even kunt ontstressen en waarin dingen soms anders lopen dan normaal.

Het helpt vaak om grofweg de schoolstructuur (of, als je geen kinderen hebt: je oude werkritme) aan te houden. Dus niet mega veel later op staan, een fruit- en lunchpauze, et cetera. Zo deel je de dagen al op in logische blokken.

Tip2. Maak een (visueel) overzicht voor de hele vakantie

Maak de dagen maar ook de weken zichtbaar. Zo weet je precies welke dagen er al activiteiten zijn, en wanneer niet. Voor jou en/of je kind heel fijn qua overzicht! (Zelfs als je er voor kiest om maar 1 week per keer op te hangen.) Als je wil kun je er kleuren aan geven picto’s gebruiken of tekeningen bij maken.

Tip 3: Plan een balans in tussen actief & ontprikkelen

Wissel drukke dagen af met rustige dagen. Plan die vooraf in! Zo kun je niet in de valkuil vallen van stiekem toch te veel inplannen en achteraf de spreekwoordelijke rekening moeten betalen.

Doe dit ook binnen dagen zelf: heb je een drukke middag? Zorg dan bijvoorbeeld voor ontprikkelmomenten vooraf en achteraf.

Tip 4: Plan tijd in voor jezelf (en je partner)

Je bent zelf (ook) belangrijk! Plan dus ook niet-onderhandelbare zelftijd in. Of dat nu dagelijks een half uur ‘ik ben onbereikbaar’ tijd is, of dat je een dagje weg gaat.

Tip 5: Maak kiezen overzichtelijk

Dat lamlendige gevoel van niet weten wat je kunt doen… heel naar!

Vaak grijp je dan naar je telefoon om te scrollen, je gaat gamen of je kijkt tv.

Prima natuurlijk, maar iets anders doen is vaak ook fijn! (En geeft je op de langere termijn vaak ook meer vervulling.)

Kiezen is makkelijker als je het overzichtelijk en concreet maakt. Zorg er dus voor dat je weet waaruit jij of je kind kan kiezen en maak bijvoorbeeld foto’s van wat je kunt doen. Kies uit twee of drie opties, niet meer. Dat maakt het een stuk makkelijker!

 

En eerlijk? Ook buiten de vakantieperiode zijn deze tips eigenlijk standaard al heel fijn om aan te houden als je niet over je eigen (energie) grens heen wil gaan.

Heb je niet genoeg houvast aan deze tips, dan kun je de cursus aanschaffen via de productpagina. Hij kost momenteel maar een tientje (ja echt, ik weet dat het eigenlijk te belachelijk voor woorden is) en daar leid ik je met 18 korte video’s, kant- en-klare printables en een super toffe Q&A door de hele vakantieplanning heen.

En wil je een voorproefje? Bekijk dan even de video hier onder.