We don’t talk about Bru-no-no-no-no, we don’t talk about Bruhunooooooo!
En dan dat dansje als Dolores zingt: een draai, heen en weer kijken, spring, loop, draai, tss, tss, tss, het schouder-heup-rok-loopje, sprong, loop, sprong, en klaar.
– Voor wie écht niet weet waar ik het over heb: prijs jezelf gelukkig, want dit is wat je noemt een oorwurm – ik loop al weer een maand rond met dit liedje in mijn hoofd op repeat. –
Ik heb het dansje denk ik al honderden keren langs zien komen. Op TikTok was het na doen van het dansje een dikke hit. Vaak met op de achtergrond het filmpje en daarvoor een als Dolores verklede tiener die perfect in sync meedanste.
En dat is fantastische therapie voor je kind met autisme, dat meedansen!
Theory of Mind
Eén van de kerneigenschappen bij autisme is dat kinderen moeite hebben met het begrijpen en voorspellen van acties en gevoelens van anderen. Dat is wat bekend staat als Theory of Mind.
Dat vermogen is van cruciaal belang voor het voorspellen en begrijpen van de acties van anderen, is essentieel voor efficiënte communicatie, bevordert sociaal leren en vormt de basis voor empathie.
Eén van de kernvragen bij autisme is, hoe kinderen geholpen kunnen worden om juist de acties en gevoelens van anderen te leren begrijpen, inschatten en voorspellen. Hoe die Theory of Mind versterkt kan worden dus! Nu ben ik altijd op zoek naar de dingen die je thuis al kunt doen als #stiekemetherapie thuis. Maar Theory of Mind versterken is een lastige. Terwijl het inmiddels al wel erg duidelijk is dat juist de thuissituatie bepalend is voor hoe sterk de Theory of Mind – en daarmee het inlevingsvermogen in de ander – zich ontwikkelt.
De moeilijkheid bij het ‘onderwijzen’ van de Theory of Mind komt omdat het vooral iets is dat je niet zo maar vanuit de theorie aan kunt leren. Het is juist een ervaringsgericht leren – dus doen, meemaken, ervaren, en daar van leren – dat voor de ontwikkeling zorgt.
Dat is dan ook precies deze reden dat veel sociale vaardigheidstrainingen bij autisme niet werken. Je kunt het wel leren, maar je moet het vooral doén.
Waarom dansen kan helpen
Sinds kort wordt duidelijk dat er een link ligt tussen de Theory of Mind en dat wat we ‘gedragssynchronisatie’ noemen: jouw gedrag afstemmen op het gedrag van anderen. Hiermee train je het letten op non-verbale signalen, het voorspellen hoe de ander gaat reageren en hoe jij daar vervolgens weer mee om moet gaan.
Een gedragssynchronisatie zie je op twee plekken heel duidelijk terug: tijdens samen dansen en tijdens samen muziek maken. Je moet jezelf daarbij namelijk steeds opnieuw tot andere richten, kijken en luisteren naar wat zij doen, voorspellen hoe ze gaan bewegen, bedenken hoe jij daar op gaat reageren, en dat alles in een split second.
De hypothese nu is, dat dat op de volgende manier door werkt op je inlevingsvermogen.
Je synchroniseert je acties dus met die van anderen. Daarbij richt je je aandacht op de ander. Daarmee wordt het waarschijnlijk dat we die ander als persoon gaan zien met eigen gedachten en gevoelens, en dat we die persoon ook ‘in ons achterhoofd houden’ bij een volgende actie. Ten slotte wordt ook dat stuk van onze gedachtensysteem actief die ons voorbereiden op nadenken over de gevoelens van anderen.
Je ziet: hoé het precies werkt, dat is nog niet helemaal duidelijk. Maar dát het werkt, daar zijn inmiddels wel steeds sterkere aanwijzingen voor.
Dans maar raak dus
Zoek je nog een hobby voor je kind, dan is dansles (alle soorten dansen, maar vooral lijndansen of stijldansen) fantastisch. Net zoals een muziekinstrument spelen (goed voor de motoriek!), liefst in een bandje, harmonie of orkest.
Maar juist ook de dagelijkse dansjes op Youtube en TikTok zijn geweldig. Laat je kind dansjes na doen en oefenen. Of zet hem of haar voor Just Dance op de PlayStation of de Switch. Of: doe met je gezin een Fortnite dance challenge.
En ben je na een week Bruno helemaal beu?
Geen nood, het Koningsdagliedje van Kinderen voor Kinderen staat ook al weer online…
Meer weten over wat je thuis kunt doen om vaardigheden van je kind met autisme te versterken? Het BijzonderBrein programma is een jaartraject voor ouders, waarbij ze in elf bijeenkomsten leren hoe zij de ontwikkeling van hun kind met autisme het beste kunnen ondersteunen.
Interesse? Kijk op bijzonderbrein.nl/werk-met-mij of plan een kennismakinsgafspraak in via calendly.com/bijzonderbrein