Ik moet eerlijk bekennen: lekker vind ik ze niet. Die visolietabletten, echt, ik laat er van die vieze visboertjes van. Gádverdamme.

Het is één van de wetenschappelijk best onderbouwde aanvullingen op voeding bij kinderen met autisme en AD(H)D.Sterker nog, bij die laatste groep werkt Omega-3 visolie bij 60% van de kinderen om hun hyperactiviteit en aandacht te verbeteren, tegenover 80% kinderen die methylfenidaat gebruiken!* En zonder bijwerkingen. Heb ik je aandacht al?

Wat is het?

Laat me je vertellen wat Omega-3 is en wat het doet. In onze voeding zit Omega-3, Omega-6 en Omega-9. (Die laatste mag je gelijk vergeten.) Het zijn kleine vetzuren, die we gebruiken om bijvoorbeeld onze lichaamscellen mee te bouwen. Ze hebben tientallen functies in ons lijf!

Eén van die belangrijke functies gaat over ontstekingen. Omega-6 speelt een grote rol om een ontsteking ‘aan’ te laten gaan. En dat is goed, want een ontsteking krijg je niet voor niks. Die is bedoeld om de juiste antistoffen en reparatiemateriaal te sturen naar de plek waar iets is mis gegaan. Als die stoffen er dan zijn, zorgt Omega-3 er weer voor dat de ontsteking ‘uit’ gaat. Wel zo fijn.

Een tweede belangrijke functie is de ontwikkeling en het goed kunnen functioneren van hersenen, ogen en het zenuwstelsel. Zonder Omega-3 kunnen je hersenen zich simpelweg niet ontwikkelen: het is écht nodig om ze te laten groeien en alle signalen goed door te geven tussen de hersengebieden onderling.

Nu, je zou zeggen dat we voldoende vetten binnen krijgen. En op veel producten die we tegenwoordig kopen staat zelfs dat er Omega-3 en Omega-6 in zit. Dan zit je gebakken, zou je denken. Maar hier komt de catch: het gaat vooral om de verhouding tussen Omega-3 en Omega-6. Normaal gesproken is die in een gezond lichaam 2 Omega-3 tegenover 1 Omega-6. Maar: Omega-6 zit in veel soorten plantaardige olie. Daar krijgen we met alle producten die we eten méér dan genoeg van binnen. Zo veel zelfs, dat we tegenwoordig 1 Omega-3 vetzuurtje hebben tegenover 30 (!) Omega-6jes.

Nou, so what dan?

Wel, Omega-6 zorgt dus voor een ontstekingsreactie in je lichaam. Vaak merk je daar aan de buitenkant niet zo veel van. Maar aan de binnenkant des te meer, want dan gaat je immuunsysteem dus ‘aan’. En dat kost niet alleen méga veel energie, het zorgt er ook voor dat er heel veel voedingsstoffen gebruikt worden door je immuunsysteem in plaats van op andere plekken in je lichaam. Je krijgt daardoor bijvoorbeeld sneller last van concentratieproblemen, futloosheid en darmproblemen. (En waar hebben kinderen met autisme nou juist veel last van? Juist.)

Het relatieve gebrek aan Omega-3 zorgt voor een tekort in de hersenen. En Omega-3 was nu net nodig voor allerhande processen in je hersenen! Voor een goede concentratie, oplossingsgerichtheid, prikkelverwerking en aanpassingsvermogen onder andere. Het is de basis voor het kúnnen leren en aanpassen. Zonder genoeg Omega-3 gaat dat echt veel lastiger.

Signalen

Er zijn veel tekenen die er op kunnen wijzen dat je kind een tekort heeft aan Omega-3. Eerlijk gezegd hebben we bijna allemaal een verkeerde verhouding Omega-6 en Omega-3. Bij kinderen met autisme merk je alleen de gevolgen sneller, omdat hun lichaam en hersenen vatbaarder zijn voor een tekort.  Signalen kunnen zijn:

  • eczeem, droge huid en bros haar en nagels
  • mentale achterstand
  • allergieklachten
  • ontstekingsklachten
  • depressieve stemming

Vis

Omega-3 krijg je vooral binnen via vette vis. Eet je dat drie keer in de week? Dan zit je waarschijnlijk redelijk goed. Zo niet, dan is het verstandig om extra Omega-3 te slikken.

Er zijn veel verschillende varianten in de omloop, ook een vega(n) versie met algenolie. Als je Omega-3 capsules koopt, let dan op het gehalte DHA en EPA in de capsules. In totaal wordt aangeraden voor volwassenen om 1200 mg EPA/DHA per dag te slikken. Voor kinderen tussen de 450 en 800 mg (een beetje afhankelijk van het gewicht van je kind). Vaak zit er in een capsule veel minder, dus lees vooral even het etiket. Omega-3 kun je niet te veel geven, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Er zijn ook capsules die geen oprispingen geven, er is losse olie en er is zelfs olie met een smaakje. Dus keuze genoeg!

Mocht je er niet uit komen: laat het me gerust weten via een berichtje. Of slimmer nog: plan een 30-minutengesprek via Zoom in. Gratis en je gaat met veel meer informatie en tips naar huis dan ik je zo kan geven. Doen!

*https://www.ggznieuws.nl/combinatie-omega-36-vetzuren-even-effectief-als-adhd-medicatie