‘wat 80Heeft jouw kind ook last van buikpijn, verstoppingen, diarree, misselijkheid?
Darmproblemen komen bij kinderen met autisme verschrikkelijk vaak voor, veel vaker dan gemiddeld. Zeventig procent van de mensen met autisme heeft ook darmproblemen, en heeft andere darmbacteriën dan mensen zonder autisme.

Ik weet het, het is geen sexy onderwerp. Maar wel een verschrikkelijk belangrijk onderwerp, zeker omdat er inmiddels steeds meer bekend wordt over de invloed van je buik op je brein en omgekeerd.
Eén van de theorieën over autisme (en AD(H)D, Dyslexie en Gilles de la Tourette) is dat darmproblemen zorgen voor een tekort aan stoffen die je brein nodig heeft om zich te ontwikkelen. De bacteriën in je darmen zorgen namelijk niet alleen voor de vertering van je eten. Verschillende vitamines worden door je darmbacteriën gemaakt.

Sowieso is het logisch dat als je darmen niet alles goed kunnen verteren (en dus de voedingsstoffen niet goed genoeg kunnen ‘opknippen’ in bruikbare stukjes) én niet alle vitamines goed genoeg kunnen aanmaken, dat er dan problemen ontstaan. Want als je niet genoeg bouwstoffen hebt, doet je lijf het minder goed.
Het onderzoek ernaar is nog in volle gang, en er is nog maar weinig dat we echt zeker weten.
Wat we wél weten is dat er een paar dingen zijn die helpen om je buik weer een beetje in balans te krijgen. Het zijn de simpele dingen die we al vaker hebben gehoord, maar die je vanaf vandaag écht opnieuw op je ondersteuningslijstje van je kind mag zetten.

  • Drink voldoende: probeer je kind zes tot acht glazen per dag te laten drinken. Beetje hulp nodig? Klik hier voor een gratis printable om je kind zijn drinken te laten bijhouden. Of koop een super leuke drinkbeker.
  • Vezels, vezels, vezels. Dit is wat we ‘prebiotica’ noemen. Het is wat anders dan probiotica. Probiotica bevat bacteriën die goed voor je zijn: speciale drankjes, maar ook gewoon yoghurt. Prebiotica is iets anders: dat zijn de vezels die wij niet verteren, maar die de voeding zijn voor, jawel: onze darmbacteriën. En dan heb ik het helaas niét over de vezels in granen. Die helpen onze darmbacteriën namelijk weer niet… We hebben het echt over de vezels uit groenten. Wees dus sneaky met je eten: gooi zo veel mogelijk groenten door alles heen. Het is veel meer dan de meeste mensen eten, maar er wordt aangeraden om 800 gram groenten op een dag te eten. (Wáááát?! Ja. Echt. Kijk maar hier.) Gooi daarnaast een schep Psylliumvezels door de yoghurt, lijnzaad door een smoothie en laat de aardappelen in hun schil. Ga niet van de ene op de andere dag alles vervangen maar bouw het op, anders kan die buik het niet bijbenen. En: meer vezels is dikkere ontlasting. Voldoende drinken dus.
  • Die probiotica dus. Gewoon volle (geiten)yoghurt is prima, maar leef je vooral uit op kombucha of kefir als je dat wil proberen. (Ik geef je weinig kans dat je kinderen het lusten, maar hé, een mens kan hopen!) Let wel op: veel kinderen kunnen eigenlijk niet zo goed tegen zuivel. Ook de moeite van het onderzoeken waard.
  • Beweging! Beweging zorgt er voor dat je darmen gestimuleerd worden. Maak bij verstopping eens een week lang een goede avondwandeling.
  • Verminder stress. Je lichaam zorgt er in stresssituaties ook voor dat de bloedtoevoer naar je spijsverteringskanaal vermindert, en dat de spijsvertering zelf ook stil komt te liggen. Geen goed idee dus.
  • Eet gevarieerd. Tja, en dat kan verschrikkelijk moeilijk zijn met een kind met autisme! Toch is het het beste wat je kunt doen. Groene bladgroenten (gedver!), fruit (iew!), peulvruchten (yuck!) – probeer vooral echt zo veel mogelijk groenten te geven. Te veel kan niet. Gooi een extra tomaat op een boterham, voer de regel in dat ze eerst komkommer en dan pas snoep kunnen pakken, maak een salade extra voor bij de gewone maaltijd.
  • Eet voldoende vet. Vet is goed voor, opnieuw, je darmbacteriën. De richtlijn is anderhalve eetlepel per dag naast wat er in je eten zit (dus dat randje vet van je vlees telt niet mee). 
  • Heeft je kind echt veel buikpijn? Kauw dan minimaal 30 keer op een hap voedsel. Je darmen hoeven dan minder hard te werken. Maak er een spelletje van: wie kan het vaakst kauwen?
  • Zorg dat je kind op een goede manier op de wc zit. Eigenlijk zijn we gemaakt om hurkend te poepen. Zittend sluit je je darmen af, zodat je ontlasting veel moeilijker door komt. Laat je kind dus zijn benen optrekken als hij op de wc zit. Er zijn speciale voetverhogers te vinden, maar een krukje voor onder zijn voeten is een prima begin.
  • Buikmassages. Die helpen niet voor je bacteriën, maar wel voor het ‘kneden’ dat je darmen moeten doen. Laat je kind twee handen op zijn buik leggen, rond zijn navel (als een ‘hartje’). Laat hem met de klok mee draaien.
  • Of vraag aan een osteopaat of die je daar verder mee kan helpen.
  • Laat je kind checken op voedselintoleranties. 

Misschien lijk je op mij en heb je vaker gezocht naar de relatie tussen melkproducten, gluten en autisme. Inmiddels is bekend dat zuivel (caseïne) en gluten inderdaad bij veel mensen darmproblemen veroorzaken. Ze zorgen voor beschadiging van je darmwand, waardoor je er van alles gebeurt wat voor een stapeling van problemen zorgt – maar dat is stof voor een andere keer. 
Dat dit zorgt voor verergering van ‘autistische trekken’, is niet bewezen én het is ook bijna niet te bewijzen. Een bepaald percentage kinderen (33%) lijkt inderdaad heel goed te reageren op een speciaal dieet, maar de onderzoeken die er gedaan zijn, zijn helaas niet helemaal betrouwbaar. Wat het ook lastig maakt, is dat er vaak in dat soort onderzoeken wél wordt gekeken naar het weglaten van voeding, maar niet naar het repareren van de darmen of het toevoegen van stoffen die kinderen tekort komen. En dat maakt de resultaten van zo’n onderzoek dus moeilijk te meten en niet betrouwbaar. 

Omschakelen van voeding kan een grote impact hebben op je gezin (en je portemonnee!). Als je dat wil doen, doe het dan onder begeleiding van een professional: een orthomoleculair diëtist of orthomoleculair therapeut mét een fatsoenlijke opleiding. Je mag altijd een berichtje sturen voor meer informatie of hulp bij je zoektocht.

Heeft je kind echt langdurig pijn? Wacht dan niet en ga niet zelf proberen. Ga naar je huisarts en vraag om een doorverwijzing. Want hoe naar is het om steeds pijn te hebben?

Heeft jouw kind ook last van buikklachten?