Jaartraject ouderbegeleiding met ontwikkelplan

Let op: ik werk doorgaans met ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. Is je kind ouder? Neem dan even contact op.

Herken je dit?

Zelfvertrouwen

Je hebt een kind met autisme en hoewel hij of zij een geweldig kind is, maak je je soms enorm zorgen. Je ziet dat het stroef loopt op school en met vriendjes, dat je kind steeds ongelukkiger wordt en dat de stress ieder jaar wat meer oploopt. Het leuke kind dat er óók is, kruipt steeds verder weg in zichzelf. Het zelfvertrouwen van je kind neemt alleen maar verder af.

Niet doorpakken

Je zit in een begeleidingsgesprek en je vindt het maar zo-zo. Er zijn een hoop goede bedoelingen, maar om nou te zeggen dat ze doorpakken, nee. Je wil niet die zeurmoeder zijn dus je duwt je ergernis weg, knikt en probeert actief mee te denken met wat jouw kind kan helpen. Maar eerlijk gezegd weet je het ook niet zo goed. En hee, hállo, zij zijn toch de professionals? Waarom komen ze dan met zo weinig?

Het blijft knagen

Na ieder gesprek over je kind blijft er iets knagen: is dit het nou? Kan ik nou niet iets doen wat mijn kind écht vooruit helpt? Tegelijk heb je niet de tijd en de energie om dat echt goed uit te zoeken, de dagen zijn heftig genoeg. Maar ’s avonds sta je voor de spiegel en rollen de tranen over je wangen omdat je het idee hebt dat je een slechte moeder bent die te weinig voor haar kind doet.

Er is altijd gedoe

Thuis gaat het af en aan. Er is altijd wel gedoe: met eten, slapen, uitjes, schoolwerk. Je hebt echt al het een en ander geprobeerd en sommige dingen helpen heus wel, maar je bent bang dat je kind straks niet goed voorbereid is als hij of zij naar de middelbare school gaat. Hoe moet je kind daar ooit mee komen met de rest?

Je maag knijpt samen

Je probeert er niet te veel aan te denken, maar soms komt het beeld op van je kind later alleen in een appartementje, en dan knijpt je maag samen. Als je nou maar wist dat je er alles aan deed om hem of haar goed voor te bereiden, dan kon je dat loslaten en wat meer vertrouwen hebben dat het wel goed kwam.

Meer zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde

Twijfels

Je weet dat je kind zich niet vanzelf gaat ontwikkelen. En je begint steeds meer twijfels te krijgen bij de hulp die je krijgt. Het helpt allemaal maar mondjesmaat. En voor je het weet is er wéér een maand voorbij.
Als er komend jaar niks verandert, dan… tja, wat dan?
Dan verandert er dus niks.

Hoe zou het zijn als

Eigenwaarde

Je naar je kind kijkt en ziet dat hij of zij met steeds meer zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde door het leven gaat;

Vol vertrouwen in gesprekken

Je vol vertrouwen een begeleidingsgesprek in stapt omdat je weet wat er moet gebeuren om je zoon of dochter verder te helpen, waardoor je de regie kunt nemen en daarmee de gesprekken de goede kant op kunt sturen;

Je weet wat wel en niet werkt bij je kind

Je eindelijk weet wat je voor je kind moet gaan regelen, omdat je begrijpt welke therapieën, sport en voeding speciaal bij jouw kind wel en niet gaan werken;

Je weet wat je zelf thuis kan doen

Je bovendien weet wat je zélf thuis voor en met je kind samen kunt doen om zijn of haar hersenontwikkeling te ondersteunen;

Overzicht en structuur thuis

Je je kind thuis overzicht en structuur kunt geven, waardoor er minder gedoe is en je kind zelf ook leert hoe hij of zij structuur en overzicht kan scheppen, zodat hij of zij zelfstandiger wordt en straks beter voorbereid is op de middelbare school;

Je haalt alles uit je kind wat erin zit

Je kortom weet dat je er echt alles aan doet om uit je kind te halen wat er in zit.

Het is mogelijk

Dat is mogelijk als je meedoet met het BijzonderBrein programma.

Ik ga met je op onderzoek naar hoe het autisme van jouw kind precies werkt. Niet op één deelgebiedje, maar op alle levensonderdelen waarmee je kind moeite heeft vanuit zijn – of haar! – autisme.

In maar liefst elf sessies maken we een hele uitgebreide analyse van het brein van je kind en wat er nodig is om de ontwikkeling ervan te ondersteunen. We kijken onder andere naar slapen, bewegen, voeding, prikkels en sociale interactie en we maken een plan gericht op de ontwikkeling van jouw specifieke kind.  

Aan het einde van het traject ga je naar huis met:

Meerjarenplan

Een meerjarenplan voor de ontwikkeling van je kind, waarvan je weet dat de methodes bewezen werken en die gebaseerd zijn op het specifieke autisme van jouw kind, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen over wat je moet doen en of het wel gaat werken;

Snap je het specifieke autisme van je kind

Snappen hoe het specifieke autisme van jouw kind er uit ziet, zodat je weet wat je kind in het dagelijkse leven wel en niet van jou (en anderen) nodig heeft;

Krijg je oefeningen voor thuis

Speelse oefeningen voor jou en je kind om zelf thuis te doen, die zijn hersenontwikkeling stimuleren en hij uiteindelijk minder last heeft van zijn autisme;

Krijg je inzicht

Inzicht in hoe je je zoon kunt kunt helpen om zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen, waardoor hij kan gaan opbloeien;

Krijg je veel praktische adviezen

Veel praktische adviezen en handouts voor communicatie, structuur en overzicht waar je gelijk mee aan de slag kunt, zodat je niet steeds alles zelf hoeft te bedenken;

Vertrouwen

Vertrouwen in de toekomst!

JA, ik wil één plan voor de ontwikkeling van mijn kind en ik schrijf me vandaag nog in

Het programma

Het BijzonderBrein programma is een jaartraject van 10 1-op-1 sessies van anderhalf uur (een module per maand)

In Nijmegen of online

Jouw investering

In tijd:

10 keer 90 minuten coaching en advies
10 huiswerkopdrachten van tussen de 30 en 60 minuten

In geld:

€1.297, in vier termijnen van €325 of tien termijnen van €130.

Ben je aanvullend verzekerd? Dan is een deel van het programma mogelijk vergoedbaar. Neem even contact op voor de details daarvan. 

 

Wat anderen zeggen over het programma

“Eindelijk heb ik de handleiding van mijn kind in handen!”

Roos

“Voordat ik het programma gevolgd had, wist ik wel ongeveer hoe het zat. Maar nu snap ik het écht en daarmee kan ik het ook doorvertalen in dagelijkse situaties. En omdat het zo veelomvattend is, kan ik eindelijk de punten verbinden.”

Sylvia

Veel gestelde vragen

Hoe ziet het programma er uit?

Het BijzonderBrein programma bestaat uit elf sessies van anderhalf uur. In de eerste dertig minuten krijg je informatie over het onderwerp dat behandeld wordt (bijvoorbeeld prikkelverwerking). Je krijgt daarvoor steeds één of twee huiswerkopdrachten mee naar huis. In het tweede deel van de bijeenkomst analyseren we dat huiswerk en vertalen het samen door naar acties die je kind verder gaan helpen.

De laatste sessie is een ‘open sessie’ waarvoor je zelf een onderwerp kunt aandragen.

Zit er ook therapie in het programma?

Nee, in het programma zit geen therapie. We maken een plan waarin we onderzoeken wat er aan de hand is, wat je zelf thuis al kunt doen en wat de therapieën zijn die eventueel aanvullend goed bij je kind passen. Die therapie moet je dus wel los regelen. Het gaat er om dat jij weet wat er nodig is en dat je de controle krijgt en houdt over het proces.

Wat je wél meekrijgt is een aantal oefeningen en aanbevelingen voor thuis, dus de laagdrempelige dingen die je zelf al kunt doen zonder dat er een professional bij komt kijken.

Kan ik ook losse sessies inboeken, bijvoorbeeld alleen over voeding of prikkels?

Nee, dat is niet mogelijk. De reden daarvoor is dat het programma juist ontwikkeld is om je de samenhang te leren tussen alle onderdelen.

Vanaf eind 2022 is het wel mogelijk om een los voedingstraject te volgen om er voor te zorgen dat je kind alles binnen krijgt wat er nodig is voor zijn of haar brein en lijf. Je volgt dan niet alleen een losse module, maar een korter traject met ongeveer 6 contactmomenten en een volledig advies en begeleiding bij wat jouw kind aan voeding nodig heeft. Dit traject kan heel helpend zijn bij overprikkeling, darmklachten, concentratie, pijngevoeligheid en een sombere stemming.  

Kan ik in termijnen betalen?

Ja hoor. Je kunt betalen in vier termijnen van €325 of in tien termijnen van €130. 

Wordt het programma vergoed?

Een deel van het programma wordt mogelijk vergoed via je aanvullende zorgverzekering omdat er voor voeding, beweging en stress gewerkt wordt vanuit de orthomoleculaire therapie. Het hangt af van welke verzekering je hebt. Neem even contact met me op als je dit wil, dan stuur ik je een overzichtje toe van de vergoedingen in 2023.

Ik vind het wel een grote investering.

Dat mag je zeker vinden. Maar hoe veel langer wil je nog worstelen, en hoe veel tijd is er al verstreken waarin jij gefrustreerd was en je kind niet de ondersteuning kreeg die je hem of haar zo gunt?

Ik wil het programma graag met mijn (ex-)partner volgen. Kan dat?

Absoluut! 9 van de 10 huwelijken met een autistisch kind eindigt in een scheiding. Vaak speelt de spanning rond de opvoeding daar een grote rol in. Op één lijn zitten in de opvoeding en samen optrekken in het belang van je kind bindt je juist samen. En is stukken beter voor de ontwikkeling van je kind! Doen dus.

Waar baseer je je op?

Het allerbelangrijkste is dat ik zelf moeder ben van vier kinderen, waarvan twee met een officiële diagnose ASS (en nog wat andere dingen). Ik ken je worstelingen en je zorgen.

Wat mijn professionele achtergrond betreft: ik combineer onder andere de kennis uit mijn verschillende opleidingen en mijn oude werk. Ik heb een Post-HBO achtergrond in medische en psychosociale basiskennis, orthomoleculaire therapie en leefstijlcoaching en een MSc in gedragsverandering. Daarnaast ben ik lid van de beroepsvereniging MBOG, de hoogste standaard voor onze beroepsgroep. En natuurlijk volg ik de neuropsychologische wetenschappelijke ontwikkelingen op wekelijkse basis. Ik heb gewerkt met bijzondere doelgroepen als coach en trainer van mensen met een psychosociale beperking. Ook werkte ik bij de gemeente als beleidscoördinator voor de daklozenopvang, beschermd wonen en multiprobleemhuishoudens. Ten slotte werk ik nauw samen met specialisten op de verschillende onderdelen zoals stress en beweging.

Ik heb al begeleiding, wat is het verschil met wat jij doet?

BijzonderBrein zorgt er voor dat de basis voor je kind op orde is, zodat therapie en begeleiding beter aan slaat. Want als voor jouw kind stress, slaap, voeding en beweging op orde zijn en als jij zélf al veel dingen doet die helpend zijn voor jouw kind, dan heeft jouw kind een veel betere basis om ook te kúnnen leren en ontwikkelen. 

Mijn traject richt zich daarnaast ook op ouders van kinderen die tussen wal en schip vallen: hun autisme hindert hen te veel om ‘gewoon’ mee te komen, maar is niet zwaar genoeg om intensieve begeleiding te krijgen.

Mijn traject is er op gericht om één plan te hebben, één overzicht. Losse therapieën en begeleiding kunnen een hele mooie invulling zijn van een deel van dat plan.

Als je in een zwaar gezinsbegeleidingstraject zit, of je kind is opgenomen in een instelling, dan is dit traject niet passend bij wat hij of zij nodig heeft. 

Mijn kind heeft geen officiële diagnose.

Dat hoeft geen probleem te zijn. Je ben hier niet voor niets: blijkbaar loop je vast en herken je je kind in wat je leest. Dat betekent dat je kind in ieder geval een bijzonder brein heeft. Met de analyse die we in het begin doen, krijgen we voor de meeste kinderen in beeld waardoor hij of zij vast loopt. Maar neem zeker even contact op, dan kijken we of het traject wel echt passend is.

Mijn kind heeft meerdere diagnoses, en nu?

Bij een extra diagnose ADHD past het traject absoluut.  Neem voor andere co-diagnoses even contact op.

Help, ik ben verhinderd

Voor elke sessie reserveer ik tijd. Als je een afspraak onverhoopt af moet zeggen, kan je dat zonder problemen tot 48 uur voor de afspraak doen. Als je dit niet binnen 48 uur doet of je jouw afspraak mist, zal ik mijn tijd in rekening brengen.

Ik wacht niet langer en schrijf me in voor het BijzonderBrein programma!