Voeding- en gezondheidstraject

Een autistisch brein en lijf hebben andere ondersteuning nodig

Een autistisch brein werkt anders. Het is anders gevormd, heeft andere verbindingen en een andere gevoeligheid. Dat betekent ook dat het lichaam op een andere manier aangestuurd wordt. En dat het dus ook wat anders nodig heeft aan leefstijl en voeding. Om gezond te blijven én om weer gezond te worden bij ziekte, psychische problemen en overbelasting. 

De manier waarop wij als mensen leven, is de laatste honderd jaar enorm veranderd. We leven in een maatschappij met een hoog tempo, waarbij het moeilijk is om gezonde keuzes te maken voor ons brein en ons lijf. 

Je lijf en je brein kunnen dat een korte tijd aan, maar eigenlijk zijn we niet gemaakt om langere tijd te leven zoals wij nu in deze tijd doen. En het autistische lijf en brein zijn daar vatbaarder voor. Bij veel mensen leidt dat tot klachten – soms klein en soms groot. 

Je beter voelen begint bij snappen wat je nodig hebt.

Voeding is géén medicijn

Medicatie is gericht op het snel opheffen of verminderen van klachten. Met voeding is dat niet zo. De juiste voedingstoffen zijn een voorwaarde om je lijf te geven wat het nodig heeft. In gezondheid, ziekte en stress. Het is dus geen snelle oplossing. 

En voor allebei is een plek! Medicijnen zijn soms helpend en noodzakelijk. Het gaat om de afweging: wat helpt jou of je kind om te groeien, ontwikkelen en je goed te voelen?

Geef je je lijf de juiste voedingsstoffen én de juiste manier van leven, dan is de kans het grootste dat je niet ziek wordt. Of dat je lijf het zelf kan oplossen. En geef je je lijf niet wat het nodig heeft, dan is die kans kleiner. Dat is geen hogere wiskunde. 

Wat bijna wél hogere wiskunde is, is weten hoe een lijf in elkaar zit en wát het dan op welke plek nodig heeft. Hoe hangen alle systemen met elkaar samen? Een tekort aan een stof in het ene systeem, zorgt dat voor een probleem ergens anders? En hoe los je dat dan op?

Wat ik voor je kan doen

Ik werk als orthomoleculair neurobiologisch leefstijltherapeut. Oftewel: ik houd me bezig met hoe je brein en je lijf samenwerken en wat er voor nodig is om dat op een zo goed mogelijke manier te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen en manier van leven.

De orthomoleculaire therapie zegt eigenlijk het volgende: de kans op een gezond leven en op genezing en herstel bij ziekte is het grootst, als je de juiste hoeveelheid stoffen op de juiste plekken in je lichaam hebt zitten. Want pas dan kan je lijf zijn werk goed doen. 

Orthomoleculaire therapie kijkt daarbij naar alle klachten die er zijn en hoe die met elkaar samenhangen. We kijken dus niet alleen naar de klacht maar juist naar wat daar zit; de eigenlijke oorzaak van de klacht. Die behandelen we. 

In de orthomoleculaire therapie werken we ongeveer 80% evidence-based (dus gebaseerd op betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek) en 20% practice-based (dus wat we in de praktijk zien gebeuren, maar wat we nog niet goed wetenschappelijk kunnen onderbouwen).  

 

Voorbeelden van wat je kunt verwachten van een traject

Minder buikpijn

Maar liefst 7 van de 10 kinderen met autisme heeft darmklachten. Terwijl dat helemaal niet nodig is! Darmklachten en (niet-stress gerelateerde) buikpijn, obstipatie en diarree verdwijnen bij 80% na de behandeling. 

Meer energie en levenslust

Weinig motivatie en energie, een beetje depri zijn  – dat zie ik heel vaak. Een verandering in voeding en leefstijl werkt ondersteunend. Natuurlijk is voeding geen vervanging bij hevige depressies, maar het is wel de basis die je nodig hebt om de juiste ‘happy hormones’ aan te maken én energie te leveren aan je lijf en brein.

Betere slaap

Goed slapen is cruciaal voor je lijf en je brein. Goede slaap is van veel dingen afhankelijk, maar ondersteuning kan je helpen om een ontregeld slaappatroon weer op orde te krijgen. 

Minder pijnklachten

Pijn is een waarschuwingssignaal dat je altijd serieus moet nemen. Dus waardoor komt die pijn? En werkt je pijnsysteem wel goed? Bij autisme is dat regelmatig ontregeld.

Minder stressgevoelig

Overprikkeling komt door wat je aan prikkels binnen krijgt én aan hoe gevoelig je zenuwstelsel en je hersenen zijn voor stress. Als je systeem ‘op orde’ is, wordt de overprikkeling vaak ook minder. Door je stressbestendigheid te training, word je ook daarin vaak wat flexibeler. 

Vage en chronische klachten verminderen

Uitgangspunt voor het traject is dat we álles mee pakken. Andere gezondheidsklachten zeggen vaak iets over waar het in je lijf of brein scheef loopt. Door het hele lichaam te behandelen, verminderen vaak ook andere klachten.

Ik wil kijken of je me ook met mijn klachten kunt helpen!

Een standaard traject

Eigenlijk is dat er niet, want het hangt maar net af van je klachten. Elk lijf en brein is uniek!

Niet iedereen heeft dus even veel begeleiding nodig. Daarom heb ik er een basispakket aan begeleiding met een minimaal aantal begeleidingsuren. De uren begeleiding daar buiten rekenen we apart af.

We maken altijd vooraf kennis om te kijken of er een klik is en of jouw vraag past bij wat ik kan bieden.

Begeleiding is Nijmegen of online. In sommige gevallen begeleid ik via een combinatie van appjes en persoonlijke video’s die je op je eigen moment kunt bekijken. 

 

Jouw investering

In tijd:

  • 90 minuten intake
  • 60 minuten terugkoppeling en bespreking van het gezondheidsplan; wat beveel ik aan en waarom?
  • 6×30 minuten bespreking van de volgende herstelstap
  • 1×30 minuten afrondingsgesprek; hoe ga je nu zelfstandig verder?

In geld:

€697 of drie termijnen van €235. 

Ben je aanvullend verzekerd? Dan is het traject misschien deels vergoedbaar. Neem even contact op voor de details. 

Heb je meer sessies nodig? Dan reken ik een tarief van 45 euro per half uur. 

Supplementen en eventueel aanvullend onderzoek zijn niet inbegrepen bij het traject. Supplementen zijn bijna altijd wel nodig om tekorten aan te vullen. Aanvullend onderzoek adviseer ik alleen wanneer we er echt niet uit komen, of wanneer jij het fijn vindt om zekerheid te hebben. Ik verdien daar trouwens verder niets aan. 

Wat anderen zeggen over het traject

“Echt, gouden greep, ik heb sinds onze eerste sessie helemaal geen buikpijn meer gehad, geen gas, helemaal niets. Echt opgelucht.”

K.

“Super begeleiding naast mijn medische traject. En door jou snapte ik tenminste ook wat al die bloedwaardes en zo betekenden, daar kreeg ik bij de arts geen antwoord op, alleen dat alles te hoog was. Nou volhouden.”

Wim

Veel gestelde vragen

Hoe ziet een traject er uit?

Allereerst hebben we een online checkgesprekje  van ongeveer een half uurtje. Daarin bespreken we samen wat de klachten zijn en wat je wil bereiken. 

Als je daar een goed gevoel bij hebt, plannen we een intake van ongeveer 90 minuten waarin ik doorvraag op alle klachten. Zo maken we samen een tijdlijn en krijgen we in beeld wat er precies speelt. 

Ik werk vervolgens uit waar in het lijf en brein het mis gaat, en maak een plan om dat te herstellen. Dat plan bespreken we samen. We kijken wat er nodig is en waarom. Als je akkoord bent met dat therapieplan, stuur ik je de informatie toe voor de eerste stap. 

Na een aantal weken check ik hoe het er voor staat. Als die stap ‘klaar’ is, gaan we door naar de volgende stap. Ook dan krijg je weer een mail met jouw persoonlijke aanpak, en die bespreken we. Zo gaan we door totdat alle stappen zijn afgerond. 

Aan het einde hebben we een eindgesprek. Hoe gaat het, wat heb je nog nodig en wat ga je doen om niet terug te vallen?

Zit er ook therapie in het programma?

Nee, in het programma zit geen therapie. We maken een plan waarin we onderzoeken wat er aan de hand is, wat je zelf thuis al kunt doen en wat de therapieën zijn die eventueel aanvullend goed bij je passen. Die therapie moet je dus wel los regelen. 

Wat je vaak wél meekrijgt is een aantal oefeningen en aanbevelingen voor thuis, dus de laagdrempelige dingen die je zelf al kunt doen zonder dat er een professional bij komt kijken.

Kan ik ook eenmalig bij je terecht?

Nee, dat is niet mogelijk. De reden daarvoor is dat ik je alleen kan helpen als we langer met elkaar samen werken. Je klacht is  niet van de ene op de andere dag ontstaan en is dus ook niet van de ene op de andere dag opgelost. Dat vraagt om een langere samenwerking. 

Kan ik in termijnen betalen?

Ja hoor. Je kunt betalen in drie termijnen van €235. Lukt dat ook niet, laat het dan even weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Wordt het programma vergoed?

Een deel van het programma wordt mogelijk vergoed via je aanvullende zorgverzekering omdat er voor voeding, beweging en stress gewerkt wordt vanuit de orthomoleculaire therapie. Het hangt af van welke verzekering je hebt. Neem even contact met me op als je dit wil, dan stuur ik je een overzichtje toe van de vergoedingen in 2023.

Waar baseer je je op?

Ik heb een Post-HBO achtergrond in medische en psychosociale basiskennis, orthomoleculaire therapie en leefstijlcoaching en een MSc in gedragsverandering. Daarnaast ben ik lid van de beroepsvereniging MBOG, de hoogste standaard voor onze beroepsgroep. En natuurlijk volg ik de neuropsychologische wetenschappelijke ontwikkelingen op wekelijkse basis. Ik heb gewerkt met bijzondere doelgroepen als coach en trainer van mensen met een psychosociale beperking. Ook werkte ik bij de gemeente als beleidscoördinator voor de daklozenopvang, beschermd wonen en multiprobleemhuishoudens. Ten slotte werk ik nauw samen met specialisten op de verschillende onderdelen zoals stress en beweging.

Ik heb al begeleiding vanuit een arts of psychiater, wat is het verschil met wat jij doet?

Geen punt! Daar werk ik in principe gewoon mee samen, en in goed overleg.

Mijn begeleiding zorgt er voor dat de biologische basis van je lijf en je brein op orde komt. Zo ondersteunen ze andere medische trajecten.

Afhankelijk van je medische traject werk ik samen met andere, specialistisch geschoolde collega’s. Dat betekent ook dat ik regelmatig doorverwijs naar iemand met een andere specialisatie dan dat ik zelf heb. Veiligheid staat altijd voorop. 

Help, ik ben verhinderd

Voor elke sessie reserveer ik tijd. Als je een afspraak onverhoopt af moet zeggen, kan je dat zonder problemen tot 48 uur voor de afspraak doen. Als je dit niet binnen 48 uur doet of je jouw afspraak mist, zal ik mijn tijd in rekening brengen.

Ik vind het wel een grote investering.

Dat is het ook. Ik doe mijn best om de therapie via de zorgverzekering en termijnbetaling voor iedereen haalbaar te zijn. Uiteindelijk is de vraag ook: wat levert het je op als je je wél beter gaat voelen. 

Ja, laten we kennis maken, ik wil eindelijk van mijn klachten af