Ondersteuning bij autistische burnout

Wat is een autistische burnout?

Een autistische burnout is in de basis hetzelfde als een gewone burnout: het is een lichamelijke en geestelijke reactie op te lang over je eigen grenzen gaan.
Je hebt dan te weinig tijd genomen om tot échte rust te komen.

Het verschil met een autistische burnout is, dat een autistische burnout vaak geen heftige aanleiding heeft, maar dat het juist de alledaagse prikkels zijn die zorgen voor uitval. Het kan dan gaan om sociaal contact, geluidsprikkels op het werk of tijdens busvervoer, of overvraagd worden op school- en thuistaken. Een stapeling van al die dingen en onvoldoende tijd om die prikkels te verwerken zorgt voor kortsluiting in het lijf en brein bij iemand met autisme.

Het gewone, dagelijkse leven kost bij autisme al veel meer energie. Dat zorgt al voor een constante basisspanning. De grens van wat er aan prikkels verwerkt kan worden is dus sneller bereikt.
Dat geldt vooral voor volwassenen en kinderen die vaker maskeren. Maskeren is jezelf anders voor doen dan je bent; in het geval van autisme het verbergen van je autistische trekken om zo gewoon mogelijk mee te kunnen doen met wat er van je gevraagd wordt.

Versnellen van het herstel:
Weer energie om naar school te gaan
Minder pijntjes en klachten
Weer zin hebben in dingen  

Schooluitval

Een autistische burnout is de tweede oorzaak van langdurig schooluitval bij autisme. Een autistische burnout kent drie fases van heftigheid, die allemaal een andere aanpak vragen. Bij de heftigste fase kan het herstel maanden en soms zelfs jaren duren, als je niet ingrijpt. 

Waaraan herken je een autistische burnout?

Moe, moe, moe

(Soms extreme) vermoeidheid en futloosheid. In een enkel geval juist extreme drukte als je kind zichzelf ‘overschreeuwt’. 

Somberheid, angsten en depressies

Somber zijn en depressief komt veel voor – tot op het suïcidale af. Ook verergeren angsten vaak tijdens een burnout. 

Alledaagse dingen kosten moeite

Aankleden, opruimen, douchen – de simpelste dingen kosten moeite en energie. Ook het wisselen tussen taken gaat moeilijker. 

Verlies van vaardigheden

Je kind verliest soms vaardigheden die het eerst wel had. Je kind plast bijvoorbeeld weer in bed of verliest tijdelijk het vermogen om te praten. 

Je kind 'wordt autistischer'

Je kind heeft minder het vermogen om zich aan te passen aan de buitenwereld, waardoor het autisme beter zichbaar is. Bijvoorbeeld behoefte aan structuur, tics en stims. 

Meer heftige emoties

Meltdowns en shutdowns verergeren en je kind wordt sneller emotioneel getriggerd.

Waarmee kan ik je helpen?

Herstelplan

In een herstelplan kijken we naar de verschillende stappen die er nodig zijn om uit een autistische burnout te komen. Het gaat dan niet om therapie, maar echt om het doorbreken van het stress systeem. Je hoeft er dus niet voor te praten.

In een herstelplan staan ontspanning, slaap, voeding, beweging en ondersteuning met supplementen centraal. Jij houdt daarbij zelf de controle over hoe snel je gaat en wat je wel en niet wil en kunt doen. We volgen altijd jouw tempo.

Het herstelplan is heel sterk gericht op het ‘op orde brengen’ van je lichaamssystemen. Door bepaalde voeding en beweging en het aanvullen van tekorten die ontstaan zijn in je lijf, ondersteun je je lijf en je brein zodat je weer kunt gaan functioneren. 

Naast of na het herstelplan is het ook nodig om aan de slag te gaan met het goed leren aanvoelen en aangeven van je eigen grenzen. Dat doe ik meestal niet zelf, maar ik kan je doorverwijzen naar een coach die bij jou (of je kind) past. 

JA, ik wil ondersteuning bij het herstel van een autistische burnout

Het herstelplan

Een herstelplan maken en begeleiden bij een burnout is een heel traject. Je bent niet van de ene op de andere dag in een burnout geraakt. En het is dus ook niet van de ene op de andere dag voorbij.

Niet iedereen heeft even veel begeleiding nodig. Daarom heb ik er een basispakket aan begeleiding met een minimaal aantal begeleidingsuren. De uren begeleiding daar buiten rekenen we apart af.

We maken altijd vooraf kennis om te kijken of er een klik is en of jouw vraag past bij wat ik kan bieden.

Begeleiding is Nijmegen of online. In sommige gevallen begeleid ik via een combinatie van appjes en persoonlijke video’s die je op je eigen moment kunt bekijken. 

 

Jouw investering

In tijd:

90 minuten intake

60 minuten terugkoppeling en bespreking van het herstelplan; wat beveel ik aan en waarom?

6×30 minuten bespreking van de volgende herstelstap

1×30 minuten afrondingsgesprek; hoe ga je nu zelfstandig verder?

In geld:

€697 of drie termijnen van €235. 

Ben je aanvullend verzekerd? Dan is het traject misschien deels vergoedbaar. Neem even contact op voor de details. 

Heb je meer sessies nodig? Dan reken ik een tarief van 45 euro per half uur. 

Supplementen en eventueel aanvullend onderzoek zijn niet inbegrepen bij het traject. Supplementen zijn bijna altijd wel nodig om tekorten aan te vullen. Aanvullend onderzoek adviseer ik alleen wanneer we er echt niet uit komen, of wanneer jij het fijn vindt om zekerheid te hebben. Ik verdien daar trouwens verder niets aan. 

Wat anderen er over zeggen

“Ik was wanhopig en ook wel sceptisch na al die maanden thuis zitten. Maar echt, wát een verschil nu al na die paar weken!! Ik heb geen spierpijn meer en meer energie. Ik weet dat we er echt nog niet zijn, maar het werkt blijkbaar, dus er zit eindelijk beweging in nu. (letterlijk en figuurlijk, haha)”

Liesbeth

“Wat fijn dat er zo veel ruimte zit in het plan en dat je de verantwoordelijkheid echt bij [dochter] legt. Daardoor kan ik het ook beter los laten en weet ik zeker dat ik niet weer extra druk op leg. Echt heel fijn!”

Pien

Veel gestelde vragen

Hoe ziet het programma er uit?

Allereerst hebben we een online checkgesprekje  van ongeveer een half uurtje. Daarin bespreken we samen wat de klachten zijn en wat je wil bereiken. 

Als je daar een goed gevoel bij hebt, plannen we een intake van ongeveer 90 minuten waarin ik doorvraag op alle klachten. Zo maken we samen een tijdlijn en krijgen we in beeld wat er precies speelt. 

Ik werk vervolgens uit waar in het lijf en brein het mis gaat, en maak een plan om dat te herstellen. Dat plan bespreken we samen. We kijken wat er nodig is en waarom. Als je akkoord bent met dat herstelplan, stuur ik je de informatie toe voor de eerste stap. 

Na een aantal weken check ik hoe het er voor staat. Als die stap ‘klaar’ is, gaan we door naar de volgende stap. Ook dan krijg je weer een mail met jouw persoonlijke aanpak, en die bespreken we. Zo gaan we door totdat alle stappen zijn afgerond. 

Aan het einde hebben we een eindgesprek. Hoe gaat het, wat heb je nog nodig en wat ga je doen om niet terug te vallen? 

Zit er ook therapie in het programma?

Nee, in het programma zit geen therapie. Het is wel aan te bevelen om na het traject met een coach of therapeut een plan te maken om terugval te voorkomen en je grenzen goed aan te leren voelen en aangeven. Ik kan je eventueel helpen bij het zoeken van een geschikte coach. 

Kan ik ook een losse sessie boeken?

Nee, dat is niet mogelijk. De reden daarvoor is dat het programma juist ontwikkeld is om je echt verder te helpen. Dat kan niet met losse sessies. 

Kan ik in termijnen betalen?

Ja hoor. Je kunt betalen in drie termijnen van €235. Lukt dat ook niet, laat het dan even weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Wordt het programma vergoed?

Een deel van het programma wordt mogelijk vergoed via je aanvullende zorgverzekering omdat er voor voeding, beweging en stress gewerkt wordt vanuit de orthomoleculaire therapie. Het hangt af van welke verzekering je hebt. Neem even contact met me op als je dit wil, dan stuur ik je een overzichtje toe van de vergoedingen in 2023.

Ik vind het wel een grote investering.

Dat snap ik! Stel jezelf altijd de vraag: wat kost het me als ik het niet doe? Aan energie, frustratie, minder werkuren en een ongelukkig kind? Die afweging kun jij alleen maken.

Waar baseer je je op?

Ik heb een Post-HBO achtergrond in medische en psychosociale basiskennis, orthomoleculaire therapie en leefstijlcoaching en een MSc in gedragsverandering. Daarnaast ben ik lid van de beroepsvereniging MBOG, de hoogste standaard voor onze beroepsgroep. En natuurlijk volg ik de neuropsychologische wetenschappelijke ontwikkelingen op wekelijkse basis. Ik heb gewerkt met bijzondere doelgroepen als coach en trainer van mensen met een psychosociale beperking. Ook werkte ik bij de gemeente als beleidscoördinator voor de daklozenopvang, beschermd wonen en multiprobleemhuishoudens. Ten slotte werk ik nauw samen met specialisten op de verschillende onderdelen zoals stress en beweging.

Ik heb al begeleiding, wat is het verschil met wat jij doet?

Het herstelplan zorgt er voor dat de biologische basis van je lijf en je brein op orde komt. Zo kan andere therapie en begeleiding beter aan slaan. Want als je nog in een chronische overprikkeling of stress cyclus zit, heb je simpelweg niet de energie maar ook niet de ruimte in je hoofd om te leren.

Zit je ook in een medisch traject? Dan overleggen we wat handig en helpend is. 

 

Mijn kind heeft/ik heb geen officiële diagnose.

Geen probleem, ik werk onafhankelijk. dat betekent dat een officiële diagnose niet nodig is voor begeleiding. 

Ik/mijn kind heeft ook medische problemen, wat nu?

Neem gewoon even contact op, dan overleggen we. Samenwerking met de arts of psychiater is geen enkel probleem, dat kunnen we passend maken.

Problemen die vaak samen hangen met een langdurige autistische burnout zijn fibromyalgie, depressie, angststoornissen en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME). In het herstelplan kunnen we deze klachten sowieso meenemen. Reken dan wel op een langer traject.

Help, ik ben verhinderd

Voor elke sessie reserveer ik tijd. Als je een afspraak onverhoopt af moet zeggen, kan je dat zonder problemen tot 48 uur voor de afspraak doen. Als je dit niet binnen 48 uur doet of je jouw afspraak mist, zal ik mijn tijd in rekening brengen.

Ik wacht niet langer en schrijf me in voor het herstelplan!