Heb je wel eens gehoord van de Bristol Stool Chart? Als je niet in de zorg werkt, waarschijnlijk niet.

Het is, zoals je kunt raden, een schaal waarop je kunt zien hoe je poep er uit kan zien. En hoe die er uit ziet, zegt dan weer veel over de gezondheid van je darmen.

Veel kinderen met autisme hebben darmen die slechter functioneren dan bij anderen. Daardoor hebben ze klachten en kunnen ze veel voedingsstoffen niet goed opnemen. En dát leidt dan weer tot hele andere problemen!

Want ja, als je niet alles binnen krijgt groei je misschien wel in de lengte en breedte, maar je ondersteunt er natuurlijk je lichaam en je brein niet mee.

 

Hoe ziet gezonde poep er uit?

De zeven types van ontlasting zijn:

  • Type 1: Losse harde keutels, zoals noten (moeilijk uit te scheiden)
  • Type 2: Als een worst, maar klonterig
  • Type 3: Als een worst, maar met barstjes aan de buitenkant
  • Type 4: Als een worst of slang, glad en zacht
  • Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen (makkelijk uit te scheiden)
  • Type 6: Zachte stukjes met gehavende randen, een papperige uitscheiding
  • Type 7: Waterig, geen vaste stukjes. Helemaal vloeibaar

Types 1 en 2 zijn wat we constipatie noemen, verstopping. Types 6 en 7 zijn wat we diarree  noemen. Type 5 is vaak het gevolg van een gebrek aan vezels.

Gezonde poep ziet er uit zoals type 4 op de kaart. Type 3 is ook nog normaal. Je ontlastingspatroon hoort regelmatig te zijn: 2x/dag tot 1x/2 dagen is normaal. Poepen hoort geen pijn te doen, geen buikkramp te veroorzaken en niet plakkerig te zijn.

 

Help! Verstopping!

Veel kinderen met autisme hebben last van verstoppingen. Verstopping is vaak een gevolg van slecht eten en van stress. Veel (huis)artsen schrijven dan zakjes met laxeermiddel voor. Dat lijkt een goede oplossing. Het geeft een prikkel aan je darmen, waardoor die samen trekken en je wel naar de wc moét. Maar dat zorgt er op termijn ook voor dat je darmen zelf geen prikkels meer aanmaken: voilá, een luie darm en verder van huis dan eerst.

Plus: het lost natuurlijk het probleem helemaal niet op! Want waardoor wordt die verstopping veroorzaakt?

 

Help! Diarree!

Het omgekeerde kan ook het geval zijn: je kind heeft last van dunne of ‘flopperige’ ontlasting. Als het zachte ‘blobjes’ zijn, is het echt aan te raden om meer vezels te eten. Vezels uit groenten, niet uit granen! Die zijn namelijk niet helpend voor je darmbacteriën.

Heeft je kind echt last van ‘brij’, dan is er wat anders aan de hand. Het kan wijzen op een ontsteking in het lichaam of de darmen. Daar merk je niet altijd veel van, behalve dat je snel moe bent en dus niet-zo-fijne poep hebt. De meest voorkomende redenen voor ontstoken darmen zijn stress en niet goed tegen gluten en zuivel kunnen. (Let op: ik heb het hier niet over coeliakie; dat is echt een heftige allergische reactie op gluten.) Die overgevoeligheid voor gluten, daar is veel over te doen. Het lijkt een beetje een hype maar bij kinderen met autisme kom je het veel vaker tegen dan gemiddeld.

En nu?

Ik schreef eerder een artikel over wat je zelf al kunt doen bij darmproblemen.

Wil je onderzoeken of het aan de voeding van je kind ligt, dan kun je zelf proberen om een maand lang alle (en dan ook echt álle) voedingsstoffen weg te laten waarvan je denkt dat ze irritatie kunnen veroorzaken. Maar je kunt ook een kinderdiëtist inschakelen die gespecialiseerd is in eliminatiediëten (en liefst ook autisme).

Vergeet niet dat je er niet bent als je voedingsstoffen weg laat. Verkeerde voeding beschadigd je darmwand, waardoor je op termijn ook voedingsstoffen slechter op neemt en die dus tekort komt. Behalve voeding weg laten moet je ook die darmwand herstellen en het tekort aan voedingsstoffen bepalen en aanvullen.

Dat kun je vaak niet alleen. Neem dus altijd contact op met een deskundige. Je mag me altijd benaderen voor advies, dus plan gerust een afspraak in.