“Mam! Ik heb net goud gevonden en diamant!”

Het stemmetje klonk verheugd op de achtergrond tijdens een online gesprek dat ik deze week had.

“Minecraft?” vroeg ik. Ze knikte.

 

Populair

Al jaren staat het spel op nummer 3 in de lijst van meest populaire games. Ver achter Tetris, maar vlak achter Wii Sports. Ook binenn de autistische community is en blijft het met Pokémon Go het meest gespeelde spel.

 

In het begin begreep ik er niks van. En eerlijk is eerlijk: van de spelregels, of de structuur, of whatever, gebrijp ik nog steeds geen hout. Het leek mij vooral een ingewikkelde manier om met LEGO te spelen…

Maar gaandeweg ben ik wel gaan snappen waarom het spel populair is. En ben ik er de kracht van in gaan zien.

 

Waarom is het leuk?

Er zijn veel meningen zijn over wat de aantrekkingskracht van Minecraft is.

Maar hoe dan ook is het bouwen van complexe bouwwerken in een wereld met simpele regels gewoon geruststellend fijn en overzichtelijk.

De zon komt elke 20 minuten op en gaat onder, je kunt naar eigen inzicht ronddwalen en items verzamelen die je ergens anders weer kunt gebruiken en je hebt vooral geen moeilijke spelregels om dat allemaal te kunnen doen. Het draait allemaal om het ervaren van het spel en het leren terwijl je bezig bent.

 

De top 5 redenen genoemd door kinderen met autisme die Minecraft spelen:

Er zijn geen regels.

Zoals hierboven vermeld, is een van de grootste overeenkomsten die ik heb gevonden bij het interviewen van kinderen met autisme over hun liefde voor Minecraft de vrijheid die ze hebben om te spelen in de sandbox-omgeving van het spel. In meer dan 20 afzonderlijke interviews spraken kinderen over hoe “je alles kunt bouwen” en dat er geen vaste regels zijn over hoe je moet kiezen waar je aan wilt werken. Dit is vooral interessant, aangezien kinderen met autisme over het algemeen verlangen naar herhaling, regels en weten wat ze kunnen verwachten.

 

Iedereen kan mee doen

Bij Minecraft kun je ook mee doen als jet nog niet zo goed kunt bouwen en je alleen nog maar makkelijke dingen kunt maken. Je kunt steeds verder leren om moeilijkere creaties te bouwen. Dat maakt het geschikt voor spelers van alle niveaus en het is dus voor iedereen euk. Ook maakt het het gemakkelijk om samen te spelen. Iedereen kan op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier bouwen.

 

Controle

Veel kinnderen met autisme zien Minecraft als een spel waar ze een plek hebben waar ze ‘thuis horen’ en waar ze controle kunnen hebben. Omdat de regels simpel zijn, hebben de kinderen het gevoel dat ze goed geïnformeerd en succesvol zijn.

Dat is ook gelijk de valkuil van heel veel games, niet alleen van Minecraft; het is gemakkelijker om je door een virtuele wereld heen te werken, waardoor het ook een vlucht van de realiteit kan worden

 

Je kunt bouwen wat je wilt

In de game kun je doen wat je wilt en je hoeft juist geen bepaald verhaal te volgen. Of je nu een hut wil bouwen, een achtbaan of New York op schaal, het kan allemaal.

 

Je kunt niks fout doen

Net als bij Lego is er vrijwel niets dat je in Minecraft kunt doen dat eigenlijk verkeerd is, dat een speler niet uit elkaar kan halen en het opnieuw kan proberen. En hoewel je in sommige spelvarianten ‘dood’ kunt gaan, kun je altijd weer terugkomen.

 

Andere spelers kunnen je dingen niet stuk maken of veranderen

In de creatieve modus, die de meeste kinderen met autisme het leukst vinden, hoeven spelers zich geen zorgen te maken dat iemand hun creaties vernietigt of verandert. Die controle over creaties is heel fijn voor spelers met autisme.

 

Speciale server

In de VS is er al een special Minecraft server (wereld) speciaal voor kinderen met autisme. Daar zijn extra regels over vriendelijk zijn, elkaar helpen, taalgebruik, geweld en dat soort zaken. Daar wordt ook streng op gecontroleerd en er zijn volwassenen met autisme aanwezig die kinderen aan elkaar koppelen zodat er vriendschappen ontstaan.

In Nederland is ook zo’n server in ontwikkeling, door het Autsime Fonds van de NVA. Dit jaar nog werd er geld ingezameld om er voor te zorgen dat die er gaat komen.

 

Minecraft kan ontprikkelen, even houvast geven in een onrustige wereld, maar ook sociale contacten stimuleren. Online contact kan net zo betekenisvol zijn als echt contact. Minecraft is daarbij een veilige manier om uit te proberen hoe dat werkt.

Begeleiding en duiding is daarbij wel belangrijk.

Als je dus komend weekend even niets te doen hebt, vraag dan aan je kind of jullie samen een wereld kunnen aanmaken en samen kunnen spelen. Dat is het mooie van Minecraft: het is een verbindend spel, met maar miniem (en niet-al-te-menselijk) geweld. Geschikt voor het hele gezin, zélfs voor moeders die niet van gamen houden.

Speelt jouw kind het liefst in survival of in creative modus?